OSTAJE 5500 VOJNIKA

OBAMA ODGAĐA POVLAČENJE VOJNIH SNAGA IZ AFGANISTANA Očekuje od Hrvatske i drugih saveznika da učine isto?

 AFP

Barack Obama danas će obznaniti odluku da američke trupe ostanu u Afganistanu i nakon završetka sljedeće godine, prenosi New York Times i ostali svjetski mediji.

Promjenu originalnog Obaminog plana po kojem je na kraju njegovog mandata SAD trebao prekinuti prisutnost svoje vojske u Iraku i Afganistanu izazvala je nedavna ofenziva Talibana koji su zauzeli grad Kunduz na sjeveru Afganistana. Očekuje se da će do kraja ove godine u srednjoazijskoj državi ostati 9800 američkih vojnika, dok će u 2017. u zemlji biti 5500 vojnika, većinom specijalnih postrojbi stacioniranih u bazama u Kabulu i Kandaharu. Pretpostavlja se da će i druge članice NATO saveza čije su trupe u Afganistanu slijediti američki primjer (među njima je i Hrvatska).

Osim što su zauzeli Kunduz (koji su ranije ovog tjedna napustili), Talibani i dalje kontroliraju široka planinska područja. Štoviše, tijekom nedavnih borbi bilo je očito da afganistanska vojska nije dorasla zahtjevima na bojištu te se nije u stanju sama oduprijeti napadima. Stoga je državni tajnik SAD-a za obranu, Ash Carter, rekao u srijedu kako je ideja o napuštanju Afganistana neodrživa: "Mi to ne možemo, nećemo i ne želimo. Tako bismo odbacili sav napredak koji smo do sada napravili."

Treba napomenuti i kako je prilikom borbe za Kunduz američka vojska bombardirala bolnicu Doktora bez granica u čemu su poginule 22 osobe, među njima 12 pripadnika medicinskog osoblja.

Podsjećamo, Obama je 2008. godine izabran na anti-ratnom programu u kojem je obećao da će do kraja svojeg mandata povući snage iz Iraka i Afganistana te zatvoriti vojni zatvor u Guantanamu. Osim povlačenja trupa iz Iraka (nakon kojeg je ta država utonula u novi val nasilja i nemira, kulminirajući s pojavom ISIS-a), nijedno od tih obećanja nije ispunjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:21