ZAOBILAZILI GA

Obama se pojavio u Bijeloj kući pa više nitko nije doživljavao Bidena: ‘Ovo je stvarno jako tužno...‘

Biden se činio prilično ogorčenim jer su svi gosti pohitali stisnuti ruku Baracku Obami, dok su njega uglavnom zaobilazili

Barack Obama i Joe Biden

 Youtube

Republikanci se rugaju Joe Bidenu nakon što ga je Barack Obama posve zasjenio na zabavi organiziranoj u Bijeloj kući kad su svi okupljeni okružili bivšeg predsjednika, dok je sadašnji ostao po strani sasvim sam, piše Telegraph.

Biden u jednom trenutku čak podiže ruke u nevjerici što nitko ne obraća pažnju na njega, dok se svi pokušavaju približiti i rukovati s Obamom. Video se masovno dijeli među republikancima, a predsjedniku se ruga čak i Republikansko nacionalno vijeće riječima: 'Ovo je tako tužno'.

Obamu je u Bijelu kuću pozvao sâm Biden kako bi se proslavila 12 godišnjica potpisivanja njegovog zakona o zdravstvenoj skrbi, popularno nazvanog 'Obamacare'. Bidenova administracija obilježila je godišnjicu najavom mjere kojom će se popraviti 'greška' vezana uz članove obitelji osiguranika čime će zdravstvenu zaštitu dobiti još milijuni Amerikanaca.

Obamin povratak u Bijelu kuću organiziran je da demokratima podigne moral uoči skorašnjih izbora za Kongres, jer u anketama stranka ne stoji baš najbolje.

I dok je Obama i dalje jako popularan među biračima Demokratske stranke, broj onih koji podržavaju Bidena naglo je pao od početka njegovog mandata, uglavnom zbog visoke inflacije.

Na zabavi u utorak, Biden se činio prilično ogorčenim jer su svi gosti pohitali stisnuti ruku Baracku Obami, dok su njega uglavnom zaobilazili. Video koji se ubrzo proširio društvenim mrežama, Bidenovim je kritičarima postao dokaz koliko je nepopularan u američkoj javnosti.

'Doslovno nitko ne želi razgovarati s Joeom Bidenom', komentirali su iz Republikanskog nacionalnog vijeća dijeleći na društvenim mrežama 13-sekundni isječak.

Desničarski TV komentator Sean Hannity nazvao je događaj 'Obama stiže upomoć' i rekao: 'Predsjednik Biden i potpredsjednica Harris su toliko nepopularni da su morali pozvati bivšeg predsjednika Obamu u Bijelu kuću.'

U drugom videu, vidi se kako Biden stoji iza Obame i potpredsjednice Harris dok se oni rukuju s uzvanicima.

Predsjednik Biden je ranije stajao s Obamom, Kamalom Harris, Nancy Pelosi i ostalima, prije nego se odvojio od grupe i potražio nekoga u prostoriji.

Kako se vidi na snimci, Biden se okreće kako bi procijenio koliko je Obama zauzet, te nakon toga signalizira svojoj ministrici unutarnjih poslova, Deb Haaland, da mu se pridruži na pozornici.

Kako Biden i Haaland prilaze Obami, bivši predsjednik im, čini se, kaže kako će doći malo kasnije.

Na početku eventa, Obama je najavio Bidena podsjetivši na vrijeme koje su zajedno proveli u Bijeloj kući te ga u šali nazvao 'potpredsjednikom'. Prostorijom se prolomio smijeh nakon čega su se Biden i Obama prisno zagrlili.

Obama je nakon toga dodao: 'To je bila šala. To smo pripremili unaprijed. Moj predsjednik, Joe Biden.'

Nastavio je šalom o tome kako je primijetio neke razlike u odnosu na svoj zadnji posjet Bijeloj kući.

'Kako se čini, tajna služba sada mora nositi avijatičarske naočale. A blagovaonica Bijele kuće je pretvorena u slastičarnicu', kazao je referirajući se pritom na Bidenov običaj da nosi avijatičarske naočale i njegovu ljubav prema sladoledu.

Biden je nastavio u sličnom tonu kad je stupio na pozornicu i našalio se na vlastiti račun kazavši kako je on 'potpredsjednik Baracka Obame' i 'muž Jill Biden'.

Također je rekao da tijekom zajedničkog ručka koji se ranije održao, on i Obama nisu znali tko će gdje sjesti.

Barack Obama, 44. američki predsjednik, i dalje je silno popularan u svojoj stranci i mogao bi preuzeti vodeću ulogu u predizbornoj kampanji demokrata uoči izbora u studenom, za koje se procjenjuje da će stranka izgubiti kontrolu nad bar jednim domom Kongresa.

No dok je Biden zauzet ruskim ratom protiv Ukrajine i dok troškovi života za obične Amerikance rastu, njegova se podrška topi te je sada na najnižoj razini od tek 40 posto, pokazalo je istraživanje agencije Real Clear Politics.

Druga istraživanja popularnosti pokazuju da je Bidenova podrška još i manja. Nedavno ispitivanje koje je proveo Marist College, pokazuje da Biden uživa tek 39 posto podrške, što je pad s 47 posto koliko je imao početkom ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:53