UZVRATIO ISTOM MJEROM

Obama tjera Chavezove ljude: 'Imate 48 sati da napustite Ameriku'

TOPSHOTSProtesters stand atop a container at a roadblock at a street of San Cristobal, capital of the western border state of Tachira, Venezuela, on February 21, 2014. At least 25 people were injured in late Saturday clashes with security forces that were some of the most serious to date. Venezuela's president on Sunday called for crisis talks in an attempt to defuse weeks of often deadly anti-government protests that have brought the biggest challenge yet to his regime. AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
 LUIS ROBAYO/AFP

WASHINGTON - SAD je izbacio tri diplomata Venezuele iz zemlje nakon što je prošloga tjedna Venezuela izbacila tri američka konzularna savjetnika optuživši ih da se sastaju s vođama nasilnih grupa uključenih u prosvjede.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao kako su optužbe iz Venezuele neosnovane i lažne te da bi predsjedniku Nicolasu Maduru bilo bolje da se usredotoči na 'legitimne prigovore naroda Venezuele'. Američki State Department danas je potom trojici venezuelskih diplomata rekao da nisu poželjni i da imaju 48 sati da napuste zemlju. Što će biti s novim veleposlanikom u SAD-u kojeg se Venezuela spremala uskoro imenovati, nije poznato.

Najmanje 13 osoba je poginulo u prosvjedima koji u saveznim državama Tachira i Merida traju posljednjih nekoliko tjedana. Prosvjede su pokrenuli studenti nezadovoljni raširenim kriminalom i ekonomskim problemima, uključujući visoku inflaciju i nestašice hrane, za koje vlada okrivljuje 'sabotere' i 'poduzetnike gladne profita'. Predsjednik Maduro optužio je oporbenog suparnika Leopolda Lopeza za pokretanje prosvjeda i da spletkari s američkom CIA-om kako bi ga svrgnuo s vlasti. Lopez je uhićen, što je izazvalo nove prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:35