UPOZORENJE PREDSJEDNIKA

Obama: Uragan Isaac treba shvatiti ozbiljno... mogao bi izazvati velike poplave i drugu veću štetu

'Dok se pripremamo za Isaacov udar, želim poručiti svim građanima na obali (Meksičkog) zaljeva da slušaju svoje dužnosnike i slušaju njihove upute, čak i ako vam kažu da morate napustiti domove', rekao je Obama

WASHINGTON - Tropska oluja Isaac, koja bi tijekom dana na putu prema Louisiani trebala prijeći u uragan, "golema je oluja" koju treba shvatiti "ozbiljno", rekao je u utorak američki predsjednik Barack Obama, pozvavši građane da poslušaju upute vlasti o evakuaciji, ako do njih dođe.

Oluja bi mogla "izazvati velike poplave i drugu štetu u velikom području. Sad ne treba izazivati sudbinu i... ne treba se oglušiti o službena upozorenja, nego ih treba shvatiti ozbiljno", rekao je Obama.

"Dok se pripremamo za Isaacov udar, želim poručiti svim građanima na obali (Meksičkog) zaljeva da slušaju svoje dužnosnike i slušaju njihove upute, čak i ako vam kažu da morate napustiti domove", rekao je Obama.

Tropska oluja Isaac u trenutku Obamina govora bila je tek nešto ispod uraganske snage i nalazila se na 125 kilometara jugoistočno od ušća Mississippija u Meksički zaljev s maksimalnim vjetrovima od 110 kilometara na sat. Kreće se relativno sporo, brzinom od 17 kilometara na sat, što je "crvena krpa" za znanstvenike jer sporije ciklone obično donose više padalina, a time i poplave.

Očekuje se da će Isaac, tada kao uragan prve kategorije, do obale jugoistočne Louisiane stići u utorak navečer po mjesnom vremenu. Prve na udaru bit će naftne rafinerije na obali Meksičkog zaljeva, koje predstavljaju čak 40 posto američkih rafinerijskih kapaciteta.

Nakon toga će Isaac krenuti prema New Orleansu i predstavljati prvi ispit za njegove nove sustave borbe protiv poplave, izgrađene nakon katastrofe izazvane uraganom Katrine 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:55