EKONOMIJA, ZDRAVSTVO...

OBAMA vs ROMNEY Ključne razlike u najvećim pitanjima budućnosti Amerike

Kakvi su stavovi američkih predsjedničkih kandidata o važnim političkim i svjetonazorskim pitanjima i u kolikoj se mjeri razlikuju?
 AP

ZDRAVSTVO:

OBAMA

Reforma koju republikanci posprdno zovu Obamacare prihvaćena je u Kongresu 2010. kao zakon koji je postao simbol Obamina mandata. Ako do 2014. sve odredbe stupe na snagu, još 30 milijuna Amerikanaca dobit će zdravstveno osiguranje.

ROMNEY

Obećao je da će ukinuti Obaminu zdravstvenu reformu, iako je rađena po uzoru na reformu koju je on, kao guverner, uveo u Massachusettsu. Tvrdi da će zadržati određene dijelove Obamacarea. Želi da države upravljaju zdravstvenim sustavom.

POREZI:

OBAMA

Želi produžiti trajanje Bushovog smanjenja poreza, osim za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje, u zamjenu za proračunske rezove od 4000 milijardi koje bi dvije stranke dogovorile zajedno, te porezne i socijalne reforme koje bi spriječile rezove ako se Kongres ne uspije dogovoriti o proračunu.

ROMNEY

Protivi se smanjenju poreza za bogate, ali bi ih za 20 posto smanjio svima, te bi razliku nadoknadio smanjenjem poreznih olakšica i ukidanjem zakonskih rupa. Protivi se modelu po kojem se jednim zakonom rješava cijela reforma i predlaže niz odvojenih zakona.

EKONOMIJA:

OBAMA

Želi preusmjeriti novac koji će ostati zahvaljujući završetku ratova u Afganistanu i Iraku u izgradnju modernije infrastrukture kako bi se otvorila radna mjesta. Dao bi poticaje kompanijama ako radna mjesta odluče vratiti u SAD.

ROMNEY

Želi razvijati energetsku industriju, otvarati nova tržišta za američke proizvode i smanjiti birokraciju kako bi već u prvom mandatu stvorio 12 milijuna novih radnih mjesta. Protivi se vladinom spašavanju automobilske industrije.

POBAČAJ:

OBAMA

Podupire pravo žena na pobačaj, kao i organizaciju Planned Parenhood koja ženama pruža usluge poput dijagnostike raka dojke, ali i kontracepciju i pobačaj. Donio je odredbu da poslodavci moraju radnicima osigurati zdravstveno koje uključuje kontracepciju, no potom je obavezu prebacio na osiguravatelje.

ROMNEY

Protivi se pobačaju osim u slučaju silovanja, incesta ili ugroženog života žene. Ograničio bi pristup kontracepciji ukidanjem federalnog financiranja organizacije Planned Parenthood. Podupire ukidanje odluke Vrhovnog suda kojom je u Sjedinjenim Američkim Državama 1973. godine dopušten pobačaj.

ORUŽJE:

OBAMA

Nije se uplitao o zakone o držanju oružja unatoč ubojstvu u kinu u Coloradu i atentatu na kongresnicu Gabrielle Giffords u Tusconu. Kao senator je podržavao strožu kontrolu naoružanja.

ROMNEY

Protivi se strožim zakonima o držanju oružja, iako se, nakon što je u srpnju na premijeri Batmana u Coloradu ubijeno 12 ljudi, zalaže za strože provođenje postojećih zakona.

IRAN:

OBAMA

Kaže da je neprihvatljivo da Iran dođe do nuklearnog oružja i tvrdi da su sve opcije, uključujući vojnu, i dalje na stolu, ali radije podupire oštrije sankcije kojima bi se Iran natjerao da odustane od programa. Problem nastoji diplomatskim putem.

ROMNEY

Tvrdi da je neprihvatljiva mogućnost da Iran dođe do nuklearnih “sposobnosti”. Povukao je izjave da bi Izraelu dao otvorene ruke da napadne Iran i sada kaže da podupire “mirno i diplomatsko” rješenje, iako smatra da vojna prijetnja mora biti kredibilna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:51