UNCLE SAM JE LJUT

Obama zaprijetio: Ako nas hakirate, napast ćemo vas!

SAD je objavio Međunarodnu strategiju za cyber prostor i pozvao druge zemlje da mu se pridruže

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države mogle bi vojnom akcijom odgovoriti na neki budući napad u cyber prostoru u slučaju da zaprijeti njihovoj nacionalnoj sigurnosti, stoji u jučerašnjem izvješću agencije AP.

Posljednja opcija

Naime, u Međunarodnoj strategiji za cyber prostor, koju je u ponedjeljak objavila američka administracija, navodi se kako “u skladu s UN-ovom poveljom države imaju inherentno pravo na samoobranu koju bi mogle potaknuti određene agresivne akcije u cyber prostoru” te kako SAD “zadržava pravo na korištenje svih mjera - diplomatskih, informacijskih, vojnih i ekonomskih, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi obranio sebe, svoje saveznike, partnere i zajedničke interese”. Ne isključuje se, dakle, mogućnost vojnog udara na hakere, no ističe se da će se koristiti samo kao posljednja opcija u reagiranju na takve napade.

SAD također šalje poruku da bi se cyber napad na neku od članica NATO-a mogao shvatiti kao napad na sve, što je u skladu s člankom 5 temeljnog sporazuma.

Washington u novom dokumentu u prvi plan stavlja američke napore za veću sigurnost interneta, potrebu donošenja međunarodnih standarda za borbu protiv kriminalaca u cyber prostoru te osiguravanje slobode “online” izražavanja.

‘Neprijateljske zemlje’

SAD time prvi put u nekom dokumentu izlaže strategiju za što uspješnije nošenje s ekspanzijom interneta te opasnostima koje prijete od hakerskih napada pojedinaca, kompanija i “neprijateljskih zemalja”.

Termin “neprijateljske zemlje” trebao bi se u prvom redu odnositi na Kinu, koja je postala svjetski hakerski rasadnik broj jedan, Rusiju, koju je Estonija optužila za veliki hakerski udar prije nekoliko godina, Sjevernu Koreju, nedavno optuženu da je napala susjednu Južnu Koreju, te Iran za koji se također vjeruje da je zainteresiran za cyber ratovanje.

- Želimo da internet bude otvoren, slobodan i pristupačan te da služi kao ekonomski motor svim ljudima - komentirala je novu strategiju američka državna tajnica Hillary Clinton. Ona je naglasila važnost slobode izražavanja na internetu, podsjećajući na ulogu koju je world wide web imao u revolucijama u arapskom svijetu. U slučajevima nekih arapskih zemalja vlade su čak pribjegle gašenju interneta ili ograničavanju komunikacije na webu, a to se, prema njezinu mišljenju, ne bi smjelo ponoviti.

Globalne norme

- To je budućnost kakvu želimo i pozivamo sve nacije da se pridruže našim naporima - istaknuo je John Brennan, savjetnik Bijele kuće za protuterorizam. SAD je i prije ove strategije tražio donošenje globalnih normi ponašanja na internetu, ali i sankcije u slučaju njihova kršenja.

Bili bi to, prema trenutačnim planovima SAD-a, dobrovoljni zajednički standardi za zaštitu od hakera, zaštitu intelektualnog vlasništva te obranu od kriminalaca koji kradu novac i korporativne tajne preko interneta, oštećuju ili uništavaju ključnu infrastrukturu država, poput električnih i telekomunikacijskih mreža, što se dogodilo u SAD-u, ali i napadaju nuklearna postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:19