JOE BIDEN FAVORIT

Obamin potpredsjednik kreće u svoju treću utrku za mjesto predsjednika, prvu koju bi mogao dobiti

 REUTERS

Nakon nekoliko mjeseci nagađanja i predviđanja, bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je službeno najavio ulazak u trku za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020. godine.

Biden je tako postao 20. kandidat Demokratske stranke i kako za sada stvari stoje, vodi u brojkama i najizgledniji je favorit. Prema zadnjim podacima nacionalne ankete stranice RealClearPolitics.com, Biden je u vodstvu sa 29,3 posto, slijedi ga Bernie Sanders sa 23 posto i Kamala Harris sa 8,3 posto.

Uistinu, Biden na papiru ima gotovo sve što bi predsjednički kandidat mogao poželjeti. Bivši je potpredsjednik, senator u šest mandata, politički veteran, nacionalno je poznato ime, održava snažnu vezu s bivšim predsjednikom Obamom, dobre veze s donatorima i republikanskim zakonodavcima te starta kao “vođa čopora” među demokratskim kandidatima.

Međutim, u stvarnosti, čini se kako bi mu se te prednosti mogle obiti u glavu. Naime, dugogodišnji boravak u politici znači i da njegovi protivnici imaju puno materijala koje mogu iskoristiti protiv njega. Primjerice, 1994. godine podržavao je zakon o kaznenim djelima za koji stručnjaci kažu da je donio masovno zatvaranje, podržavao je i smrtnu kaznu, glasao za Zakon o obrani braka koji je diskriminirao istospolne brakove i podržavao je invaziju na Irak 2003. godine. Osim toga, s obzirom na to da je prilično poznato ime u politici, birači su već stvorili svojevrsno mišljenje o njemu što mu daje manje prostora za “preobraćanje”.

Pristojan i umjeren

Biden je svoju kandidaturu objavio u videu na Twitteru riječima: “Temeljne vrijednosti našeg naroda, naša demokracija i položaj u svijetu su na kocki te zbog toga objavljujem kandidaturu za predsjednika SAD-a”. Izravno se obratio predsjedniku Trumpu i čini se kako će njegov smjer u kampanji biti kako što više ocrniti Trumpa, a ne toliko kako pronaći i osvojiti njegove birače.

“U borbi smo za dušu ovog naroda. Ako damo Donaldu Trumpu osam godina u Bijeloj kući, on će zauvijek promijeniti karakter ove zemlje. A ja to ne mogu gledati”, rekao je Biden u obraćanju. Osvrnuo se i na Trumpove kontroverzne riječi da postoje “jako dobri ljudi s obje strane” kad je komentirao skup bijelih supremacista “Ujedinimo desnicu” u Charlottesvilleu 2017. godine koji je pogubno završio.

Iako se Biden ne bi morao pretrgnuti u traženju Trumpovih grešaka koje bi mogao iskoristiti protiv njega, povijest pokazuje da to i nije najbolja taktika. Naime, The Guardian piše kako se Joe Biden oslanja na istu strategiju koju je koristila i Hillary Clinton protiv Trumpa te da ona ni ovaj put neće završiti pobjedonosno. Kao i Clinton, Biden je još jedan pripadnik establišmenta, a njegova politika ne donosi ništa novo. Istina, Biden je umjeren, pristojan i možda ima veću prednost prema neovisnim i republikanskim glasačima za razliku od svojih protukandidata, ali ne nudi progresivne promjene i politike poput one Bernieja Sandersa. A i uspije li u svom naumu, Biden bi s navršenih 76 godina postao najstariji predsjednik SAD-a.

Nakon objave Bidenove kandidature, reagirao je i predsjednik Trump na svom Twitteru.

“Dobrodošao u utrku, Sleepy Joe. Samo se nadam da imaš inteligencije da vodiš, čini se dugu, uspješnu primarnu kampanju. Bit će gadno - bavit ćeš se s ljudima koji imaju neke doista bolesne i dementne ideje. Ali, ako uspiješ u tome, vidjet ćemo se na startnim vratima”, napisao je Trump. Inače, ovo je Bidenov treći pokušaj da izbori stranačku nominaciju za Bijelu kuću. Prvi se put kandidirao 1988. godine, a porazio ga je guverner Massachusettsa Michael Dukakis.

Tad je na vidjelo isplivala i afera plagiranja. Naime, Biden je u svojim govorima koristio riječi britanskog laburista Neila Kinnocka, a iako ih je isprva optužbe nazivao “olujom u čajniku”, nakon što se istraga proširila i otkrila da njegovo plagiranje seže sve do njegovih dana na pravnom fakultetu, Biden je podnio ostavku. U drugom pokušaju 2008. godine, Biden je bio u ringu s dvoje političara teške kategorije protiv kojih je imao vrlo malo šanse - Barackom Obamom i Hillary Clinton. Iako se namjeravao kandidirati i 2016. godine kad je izabran aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump, na kraju se morao povući zbog smrti svog 46-godišnjeg sina Beaua Bidena koji je umro od tumora na mozgu.

Gafovi

Ipak, iako je 2008. izgubio od Obame, postao je njegov potpredsjednik. Tada je, zbog svog ponašanja, ali i bliskog odnosa s Obamom poznatog kao “bromance”, postao internetski hit. Gomile memova nastalo je na temelju njegovih ekspresija, gafova i situacija kad je s avijatičarskim sunčanim naočalama i “frajerskim osmijehom” spremno pozirao fotografima.

Uistinu, Biden se ne treba mnogo truditi da napravi neki gaf, to mu najčešće dolazi prirodno. Najnoviji set skandala je o nepoštivanju osobnog prostora. Najmanje sedam žena optužilo je Bidena da ih je neprimjereno dirao i preprisno grlio. Iako se Biden ispričao za svoje ponašanje, u #MeToo eri takvi postupci puno se oštrije promatraju i teže opraštaju nego prije.

Što se tiče Obamine moralne podrške u nadolazećim izborima, čini se kako Biden na nju može računati.

“Predsjednik Obama je već mnogo puta rekao kako je odabir Joe Bidena za partnera u utrci u 2008. godini bila jedna od najboljih odluka koje je ikad napravio”, kazala je Obamina glasnogovornica Katie Hill. “Pouzdao se u znanje, pronicljivost i prosudbu potpredsjednika Bidena kroz obje kampanje i tijekom cijelog predsjedničkog mandata. Njih dvojica sklopili su poseban odnos u proteklih deset godina i ostali su bliski.”

Podrška

Međutim, čini se kako službene Obamine podrške zasad nema, a razlog je u tome što Biden smatra kako bi time dobio nezasluženu prednost. “Zamolio sam predsjednika Obamu da mi ne daje podršku. Tko god pobijedi u ovoj nominaciji, trebao bi je osvojiti na temelju vlastitih zasluga”, kazao je Biden.

Rođen je u Scrantonu u Pennsylvaniji u irsko-katoličkoj obitelji. Otac mu je bio prodavač automobila, a Biden često ističe kako je ponosan na svoje “radničke korijene”. S navršenih 30 godina postao je jedan od najmlađih američkih senatora, a samo nekoliko dana prije nego što je trebao stupiti na poziciju, njegova žena Neilia i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:28