‘NISAM MOGAO VJEROVATI‘

Obavio transakciju života: ‘Za sitniš sam kupio Googleovu domenu! Smrznuo sam se gledajući ekran‘

Želim jasno reći da nikad nisam imao nikakve loše namjere, laknulo mi je što nisam upao u nevolje, kaže 30-godišnji Nicolas Kurona
 Ilustracija/Robinbeckham-beepstock/Alamy/Profimedia

Web dizajner Nicolas Kurona (30) kupio je ime domene Google Argentina dok je ta web stranica prošle srijede u zemlji bila izvan pogona puna dva sata. Kurona kaže kako mu je transakcija uspjela putem normalnog, potpuno pravnog postupka.

- Domenu je kratkoročno stekao netko drugi, no vrlo brzo vratili smo kontrolu nad njom - rekli su iz Google Argentina za BBC.

A sve je počelo kad je Nicolas u srijedu navečer sjedio za svojim stolom na periferiji Buenos Airesa i dizajnirao web stranicu za klijenta. Odjednom je, kaže, počeo dobivati ​​poruke na WhatsAppu da Google ne radi.

- U svoj preglednik unio sam www.google.com.ar i nije uspjelo. Pomislio sam da se nešto neobično događa... Odlučio sam otići do mrežnog informacijskog centra Argentina (NIC), koji je odgovoran za upravljanje .ar domenama. Tražio sam Google i pojavila mi se argentinska Google domena dostupna za kupnju. Iako sam mislio da to neće uspjeti, slijedio sam korake i tad sam dobio e-poštu s računom za kupnju - prepričava Nicolas Kurona, koji je NIC-ovu fakturu odmah podijelio s BBC-jem. Iz nje se vidi kako je ime domene Google Argentina nabavio za 2,90 američkih dolara.

Zapanjen, utipkao je www.google.com.ar i pritisnuo enter.

- Pojavili su se moji osobni podaci. 'Smrznuo' sam se gledajući ekran. Nisam mogao vjerovati što se upravo dogodilo! Kad je postupak kupnje bio dovršen, znao sam da će se nešto dogoditi, stvarno sam bio zabrinut - izjavio je Kurona, koji je u srijedu u 21.52 sati po lokalnome vremenu kupio ime domene Google Argentina.

- Želim jasno reći da nikad nisam imao nikakve loše namjere, samo sam pokušao obaviti kupnju i NIC mi je to dozvolio - kaže mladi Argentinac.

No što se zapravo dogodilo? Prema jednoj od teorija, Google je jednostavno zaboravio obnoviti svoje ime domene. Međutim, iz Googlea su rekli kako im licenca za domenu nije istekla - zapravo, treba isteći tek u srpnju 2021. godine. Grupa Open Data Córdoba, koja prati istekle argentinske i registrirane domene, stoji iza takvih tvrdnji. Tvrtka još istražuje što se točno dogodilo u srijedu, a Kurona ističe kako mu je laknulo što zbog kupnje nije upao u nevolje.

Nicolas kaže kako mu je NIC oduzeo ime domene nedugo nakon transakcije, ali nisu mu vratili njegovih 2.90 dolara. Nitko iz Googlea nije stupio u kontakt s njim niti su razjasnili kako su vratili ime domene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:36