FRUSTRACIJA U IZRAELU

Obavještajci locirali lokaciju arhitekta krvavog pohoda Hamasa, ali ne mogu mu ništa!

Eksperti su uvjereni da bi njegova likvidacija u najmanju ruku oslabila Hamas, dok oni optimističniji tvrde da bi kadrovska rošada dovela do rascjepa u organizaciji

Yahia Sinwar

 Mohammed Abed/Afp/Profimedia/Mohammed Abed/afp/profimedia

Ako se opći cilj IDF-a u Gazi, nakon četveromjesečne krvave bitke koja je odnijela čak 30.000 palestinskih života, može sažeti u jednostavnu krilaticu, onda je to "totalno uništenje Hamasa", zbog čega je likvidacija njihova vođe, Yehya Sinwara, navodnog arhitekta brutalnog terorističkog napada 7. listopada, ključan preduvjet za toliko iščekivanu obustavu vatre.

Prema informacijama američkih obavještajnih službi, ali i sukladno svjedočanstvima zatočenih boraca Hamasa, čelnik dotične terorističke organizacije već se mjesecima skriva po podzemnim tunelima duž pojasa Gaze, ali se okružio preživjelim izraelskim taocima koji mu služe kao ljudski štit, zbog čega ga je gotovo nemoguće likvidirati.

Podsjetimo, u Gazi se trenutačno nalazi još malo manje od 130 izraelskih taoca.

- Locirati ga je bilo najlakše. No, sada smo dužni nešto i učiniti po tom pitanju, pri čemu moramo voditi računa da ne ozlijedimo nedužne civile - objašnjava The Washington Postu jedan izraelski dužnosnik koji je zbog osjetljivosti situacije želio ostati anoniman.

image
-/Afp

Izraelce, naime, najviše frustrira spoznaja da su mu već mjesecima "za petama". Prema informacijama koje je izraelskim medijima dao ministar obrane Yoav Gallant, vojnici IDF-a na svakom koraku nailaze na Sinwarove osobne stvari; odjeću, bilješke ili higijenske potrepštine, zbog čega smatraju da im čelnik Hamasa hotimično poručuje da je cijelo vrijeme jedan korak ispred njih.

Prema posljednjim informacijama, trenutačno se nalazi nedaleko od rodnog Khan Younisa na jugu Gaze, iako su mediji spekulirali da je prebjegao u Rafah i prešao egipatsku granicu. Te su navode odmah opovrgnuli dužnosnici izraelske vlade, pozvavši se na saznanja Mossada i američke CIA-e koja Izraelcima nudi logističku podršku u presretanju komunikacijskih kanala Hamasa.

Gallant je, baš poput nekoliko svojih kolega u vladi, uvjeren da je Sinwar trenutačno isključivo fokusiran na "golo preživljavanje", zbog čega više nije relevantan faktor u operativnoj sposobnosti Hamasa, no oni skeptičniji Izraelci uvjereni su da je on i dalje glava cijele organizacije.

- Njegova likvidacija drastično bi protresla cijelu organizacijsku strukturu Hamasa. Da, možda jesmo svjesni da bi u konačnici na to mjesto sjeo netko drugi, no kadrovska rošada takvoga tipa dovela bi do rascjepa unutar Hamasa ili bi ga drastično oslabila - objašnjava The Washington Postu bivši dužnosnik Mossada, uvjeren da bi smaknuće dužnosnika Hamasa tog profila bila golema strateška, ali i simbolična pobjeda IDF-a, koja bi Netanyahuovoj vladi mogla poslužiti i kao razlog spuštanja oružja; barem privremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:30