OPASNI SOFTVER

OBAVJEŠTAJCI U PANICI 'Hakirano je 20.000 smartphonea naših građana'

This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

SEOUL - Sjevernokorejski hakeri možda su zarazili 20.000 južnokorejskih pametnih telefona opasnim softverom, objavila je u srijedu Južnokorejska nacionalna obavještajna služba (NIS).

Virus skriven u igricama širio se južnokorejskim internetskim stranicama od svibnja do rujna, prenijela je novinska agencija Yonhap. Dodaje da NIS radi na uklanjanju štetnog virusa iz zaraženih mobitela.

Ranije 2014. objavljeno je da je Pyongyang udvostručio broj svojih hakera u domovini i inozemstvu na gotovo 6.000 ljudi.

Vijest o hakerskom napadu objavljena je u vrijeme neuspjeha novih napora da se obnove razgovori dviju Koreja na visokoj razini. Pyongyang je odbacio ponudu Seoula da se razgovori održe 30. listopada i uložio prosvjed zbog nedavnog izbacivanja propagandnih letaka balonima iznad svog teritorija.

Posljednji razgovori bili su održani u veljači i omogućili ponovni susret obitelji razdvojenih Korejskim ratom od 1950. do 1953., no odnosi su se pogoršali zbog vojnih napetosti. Dvije su Koreje tehnički još u ratu jer nisu nikada potpisale sporazum.

Vlasti u Seoulu rekle su da ne kane sprečavati aktiviste u izbacivanju balona iznad Sjeverne Koreje.

Pyongyang je jako ozlojeđen letcima koje zadnjih godina izbacuju aktivisti, a velik dio njih su Sjevernokorejci izbjegli iz te izolirane osiromašene komunističke zemlje. Letcima aktivisti osuđuju autoritarni komunistički režim i pozivaju narod da ga svrgne s vlasti.

Južnokorejske obavještajne službe objavile su da je bilo više od 75.000 pokušaja 'piratiranja' vladinih agencija između 2010. i rujna 2014., a velik broj bio je upravo iz Sjeverne Koreje. Virusima su napadane vojne ustanove, banke, vladine agencije i televizijske kanale i portale u Južnoj Koreji.

Pyongyong odbacuje optužbe i optužuje Seoul da potiče takve glasine kako bi raspirio napetosti između dviju susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:08