RAT U SIRIJI

OBAVJEŠTAJCI UŠLI U TRAG BOSANKAMA KOJE SU KRENULE U DŽIHAD 'Ako su s al-Qa'idom, ne zadržavaju se dugo na istom mjestu'

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) napustile su Beč 10. travnja i od tada im se gubi svaki trag.

Kako je jedna od njih navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Roditelji djevojčica, bosanskih izbjeglica koje su došle u Austriju tokom rata u BiH, tvrde da te poruke nisu napisale njihove kćeri. Kazali su i to kako su djevojčice nedavno počele često ići u džamiju koju vodi radikalni islamski propovjednik iz Beča Ebu Tejma.

Očevi djevojaka kazali su kako sa svojim kćerima nisu u kontaktu i da ih traže u inozemstvu.

Obitelji, naime, vjeruju da su njihove kćeri u Istanbulu nakon čega su se u potragu aktivnije uključile i turske obavještajne službe. Iako su mobiteli Sabine i Samre isključeni, tamošnji obavještajci su uspjeli detektirati signal iz jednog od telefona, prenosi Klix.ba.

Turski obavještajac kazao je da signal dolazi sa sjevera Sirije.

- Ukoliko se nalaze sa al Qa'idom, vjerujemo da se ne zadržavaju dugo na istom mjestu - kazao je neimenovani turski službenik.

Prije dva dana u potragu za dvjema tinejdžerkama uključio se i Interpol.

Na Facebook profilu djevojčica nalazi se slika djevojke koja, zajedno s ostalim borcima, drži kalašnjikov.

U jednom postu objavile su kako se namjeravaju udati kako bi postale 'svete ratnice', a u drugom su napisale 'smrt je naš cilj'.

Austrijski dužnosnici smatraju kako se djevojke nalaze u džihadističkom kampu i da su već udane za pobunjenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:58