NACIONALNA SIGURNOST

Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika

Donald Trump

 Jim Watson/Afp

Američka obavještajna zajednica procijenit će koliku potencijalnu opasnost po nacionalnu sigurnost predstavlja iznošenje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, a koje je savezna policija (FBI) zaplijenila na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, stoji u pismu u koje je agencija Reuters imala uvid.

Pismo od petka koje su potpisale obavještajne službe otkriva da ministarstvo pravosuđa i DNI (National Intelligence Director) "zajednički procjenjuju povjerljivost" materijala zaplijenjenog na Trumpovu imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-ja

Ministarstvo pravosuđa u petak je reklo da otvara istragu protiv Trumpa zbog iznošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće i njihova ilegalna čuvanja na imanju jer se vjeruje da je on ilegalno zadržao dokumente od kojih su neki imali informacije o ljudskim izvorima a one se smatraju među najvećom tajnom u SAD-u.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Trumpovi suradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, a treća serija zaplijenjena je u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca.

Pretraga je izvedena u sklopu federalne istrage o tome je li Trump protuzakonito iznio i čuvao dokumente otkako je napustio dužnost u siječnju pošto je izgubio predsjedničke izbore te je li sprječavao istragu.

Član republikanske stranke, Trump je naznačio da je spreman ponovno se natjecati na predsjedničkim izborima u 2024. a za pretres koji je proveo FBI rekao je da je politički motiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 10:40