EKSPLOZIVNE TVRDNJE

‘Obavještajne službe su mi javile da se Milorad Dodik priprema za bijeg iz države!‘

‘Zatvor ili bijeg iz BiH. On se ne može izvući iz ove situacije. Sam sebi je napravio ovo‘
 Antonio Balic/Cropix

- Milorad Dodik priprema se za bijeg iz Bosne i Hercegovine - tu eksplozivnu vijest iznio je ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u razgovoru uživo na BHT1.

Helez je kazao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priprema bijeg i da postoje relevantni obavještajni podaci o tome. Nije tajna da je Milorad Dodik u velikim problemima, političkim, ali uglavnom financijskim, odnosno ne on sam, nego "njegova" RS, kojoj prijeti kolaps proračuna, pa i izgledni bankrot. Prema bosanskohercegovačkim medijima, srpski entitet u BiH ide u još jedno zaduženje, koje se naslanja na milijunske dugove koji su nastali samo u posljednjih nekoliko mjeseci. RS nema sredstava za povrat kredita, kasne plaće ili se uopće ne isplaćuju, inflacija je sve veća, BDP je u strelovitom padu, a ni "entitetske" obveznice čak ni kod Kineza i Rusa ne prolaze. Zukan Helez tvrdi kako je problem u tome što za dvije godine dolazi na naplatu rata od milijardu i šesto milijuna.

- To je ogromna suma i za razvijenije regije i države u svijetu. Čitav obruč je stegnut oko Dodika i on nema izlaza - kaže Helez, koji smatra da Dodik ima samo dvije opcije.

- Zatvor ili bijeg iz BiH. On se ne može izvući iz ove situacije. Sam sebi je napravio ovo - kazao je Helez. Je su li dani Milorada Dodika odbrojani!?

I na sastanku američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock u Bijeloj kući, u petak 15. rujna, Dodik je bio jedna od važnijih tema.

- Vrijedno je istaknuti da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Europi, posebno u BiH. Zadovoljni smo time što je i Njemačka ograničila neke financijske tokove predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku", rekao je Blinken. Na kraju su i Blinken i Baerbock potvrdili da "Dodik izlaže BiH velikom riziku".

Istodobno, zanimljiva se vijest pojavila u ruskim medijima - Milorad Dodik najavljuje posjet Moskvi početkom studenog, ali u toj je vijesti još nešto intrigantno. Iako, dakle, stiže početkom studenog, predstavnik RS-a u Rusiji Duško Perović (bolji poznavaoci prilika Perovića ne zovu RS-ovim, nego osobno Dodikovim čovjekom pri Putinu) kaže za Izvestiju kako se Dodik namjerava susresti s Putinom "do kraja 2023. godine, krajem prosinca". Naime, kada se "pročulo" o ovoj najavi bijega, većini je prvo napamet pala baš Moskva, u kojoj su, znamo, svoje utočište našli mnogi svrgnuti diktatori ili politički satrapi s područja bivšeg SSSR-a, ali i s ovih prostora, poput supruge i sina srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića - Marka i Mire Marković - ili zadnjeg jugoslavenski ministra obrane, generala Veljka Kadijevića, u izoliranom i elitnom moskovskom naselju Barviha. Dodikovi problemi se gomilaju, a i on sam je pod sankcijama SAD-a, na koje jedino ne obraćaju pažnju Putin, Vučić i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

image

Milorad Dodik

Antonio Balic/Cropix

Prema portalu Fokus.ba, financijski problemi RS-a su sve veći jer na naplatu, na jesen, dolaze ranije uzeti krediti. Dodiku je uskočio Viktor Orbán, čija mu je Izvozno-uvozna banaka dodijelila 30 milijuna eura kredita, a očekuje se da će do kraja godine iz Budimpešte stići još. Ali ni to, kažu bosanskohercegovački analitičari, neće biti dovoljno da se pokriju sve veći gubici, proračunske rupe i dubioze. Portal podsjeća da se u prosiocu 2022. godine kod iste banke RS već zadužio za 110 milijuna eura, no napominje "milijuni Viktora Orbána neće biti dovoljni, pa će se ponovo posegnuti za novcem domaćih banaka i fondova".

I u vladi RS-a priznaju da sankcije već polako nagrizaju ekonomsku i socijalnu situaciju u entitetu. Ministrica financija RS-a Zora Vidović nastoji smiriti dramatičnu situaciju govoreći da će RS "održavati financijsku stabilnost", ali je ipak kazala da će doći do rebalansa proračuna jer "su direktni prihodi rasli značajnije nego što je planirano". Doduše, unatoč tim velikim proračunsko-financijskim problemima, Milorad Dodik najavljuje da će financijski pomoći sve srpske predstavnike koji napuste institucije države BiH, ali svi se pitaju odakle će namaknuti ta sredstva. Osim toga, Dodik je i u svađi s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom, kojem je čak najavio uhićenje ako dođe na područje Republike Srpske, jer ga očekuje suđenje zbog nepoštivanja odredbi koje Schmidt donosi. Podsjetimo da je tužilaštvo BiH 11. kolovoza podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića (šefa Službenog glasnika RS-a) zbog kaznenog djela "neizvršavanje odluka visokog predstavnika", ali je optužnica vraćana na doradu te je potvrđena ovih dana. No, osim toga, razlozi za Dodikovo razmišljanje o "bežaniji" su i sve češće najave da bi Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje "bonske ovlasti" i smijeniti Dodika, za kojeg je u nedavnom intervjuu za Deutschlandfunk rekao:

- Dodik nije samo predsjednik RS-a, on je autokrat. Nažalost, imamo jako puno problema, u RS-u ne postoji sloboda medija. Dodikov bliski prijatelj je Putin, odnosno Dodik visi na političkoj uzici gospodina Putina. To ga u cijelosti čini problematičnim. Ovdje se radi o geostrateškoj percepciji, koja u vidu ima sigurnost zapadnog Balkana. I zato se Dodika, koji nije član Predsjedništva, već je poput regionalnog kneza, mora vratiti u njegove okvire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:54