KOBNA PROSLAVA

Obdukcija donijela veliki preokret u priči oko mrtve stjuardese, majka bijesna: ‘Lažete!‘

Jedanaest je muškaraca privremeno optuženo za silovanje i ubojstvo 23-godišnje filipinske stjuardese Christine Angelice Dacere
Christine Angelica Dacera
 Christine Angelica Dacera/instagram

Sharon Dacera, majka 23-godišnje filipinske stjuardese Christine Angelice Dacere koja je nakon novogodišnje zabave pronađena mrtva u kadi u hotelu na Filipinima, odbacila je službeni nalaz obdukcije u kojem stoji da je njezin kći preminula od puknuća aneurizme na aorti, glavnoj i najvećoj arteriji u tijelu čovjeka.

Daily Mail piše da je Dacera u televizijskom intervjuu rekla da ona neće prihvatiti nalaz mrtvozornika. "Za mene, moja je kći bila silovana", rekla je u intervjuu.

Nakon što je 23-godišnja stjuardesa pronađena u mrtva, 11 je muškaraca privremeno optuženo za njezino silovanje i ubojstvo. Tri su muškarca uhićena te nakon toga puštena.

"Ako pogledate njezino tijelo, ako ste majka, zasigurno ćete osjetiti bol koju je moja Christine pretrpjela, međutim moja kći više ne može govoriti jer je mrtva", rekla je Dacera prilikom gostovanja u emisiji Headstart.

"Na njoj su bile prisutne porezotine i masnice. Kako to da to ne piše u nalazu? Ne mogu prihvatiti rezultate obdukcije koju su napravili. Dogodio se zločin i moj kći je mrtva. Dogodio se zločin", rekla je. "Odgovorni za njezinu smrt moraju platiti. Za mene je to pravda."

New Zealand Herald piše da je Ured državnog odvjetnika Grada Makatija rekao da na temelju dosad pronađenih dokaza ne može reći da je Dacera seksualno zlostavljana ili silovana.

Obitelj Dacera sada traži da mrtvozornik Filipinske nacionalne policije dobije otkaz jer je, kako tvrde, zbrljao obdukciju. Obitelj vjeruje da je Christine Angelica Dacera prije smrti drogirana i zlostavljana.

New Zealand Herald piše da obitelj Dacera tvrdi da se Christine tijekom novogodišnje zabave osjećala omamljeno te da se žalila da joj je netko u piće ubacio drogu.

"Vjerujemo i da je aneurizma možda bila neposredni uzrok smrti, ali jednako je tako moguće da do puknuća došlo zbog napada", rekao je za The Inquirer odvjetnik obitelji Brick Reyes.

image
Christine Angelica Dacera
Christine Angelica Dacera/instagram

Naređeno je da se na Dacerinom tijelu ima izvesti druga obdukcija, a nju će ovaj puta izvesti Nacionalni istražni ured (NBI). Očekuje se da će se rezultati druge obdukcije objaviti do kraja ovog tjedna.

New Zealand Herald piše da je NBI rekao da se nada da će otkriti točan uzrok Dacerine smrti, ali je dodao da je njezino tijelo "već kontaminirano". Zamjenik direktora NBI-ja Ferdinand Levin rekao je da je Dacerino tijelo nakon prije odluke da se napravi druga obdukcija balzamirano te da je dio već prikupljenih dokaza propao.

"Znamo da je praktički nemoguće doći do pravih dokaza jer je tijelo već pokazalo znakove propadanja, no to nas neće obeshrabriti", rekao je Levin u nedjelju.

Ministar pravosuđa Republike Filipini Menardo Guevarra u utorak je rekao da je NBI uspješno iz Dacerinog tijela uzeo uzorak njezinog urina te da će on forenzičarima dati puno informacija.

Podsjetimo, Dacera krajem 12. mjeseca s tri muška prijatelja i još jednom muškarcem doputovala u luksuzni hotel City Garden u gradu Makatiju kako bi proslavila Novu godinu. Tijekom novogodišnje zabave pridružilo im se još muškaraca. Snimke sa sigurnosnih kamera pokazuju da je Dacera nešto prije ponoći s čašom vina bosa hodala po hodniku hotela te da je bila u društvu trojice muškaraca koji su je dopratili do njezine sobe.

Šef Policijske uprave Grada Makatija Harold Depositar rekao je da su policajci na Dacerinim nogama i rukama pronašli ozljede, a i da su na njezinim genitalijama pronašli tragove sperme. Depositar je rekao da je njezina smrt rezultat silovanja i ubojstva.

"Samo su tri muškarca bili njezini prijatelji. Ostali su bili praktički stranci", rekao je. "Zasigurno, njezino je tijelo podvrgnuto sili jer smo na njezinim nogama i koljenima pronašli kontuzije, a na njezinom smo bedru pronašli abraziju. Spermu smo pronašli na više mjesta u hotelskim sobama."

image
Christine Angelica Dacera
Christine Angelica Dacera/instagram

Lokalni su mediji izvijestili da je policija za silovanje i ubojstvo Dacere privremeno optužila 11 muškaraca koji su odsjeli u sobama u blizini stjuardesine.

John Pascual Dela Serna III, Rommel Galido i John Paul Halili uhićeni su 5. siječnja, međutim ubrzo su pušteni.

Državno odvjetništvo reklo je da želi prikupiti više dokaza kako bi moglo odlučno reći je li riječ o slučaju silovanja i ubojstva.

Halili je nakon puštanja rekao da on i drugi pušteni muškarci nisu napravili ništa loše. Jedan od osmorice muškaraca koji se trenutno nalazi u pritvoru, Gregorio de Guzman, rekao je da je nevin te ustvrdio da su on i drugi optuženi muškarci homoseksualci.

"Svi su gej", rekao je De Guzman u razgovoru za lokalne medije. "Dobio sam dojam da se voli družiti s nama iz LGBT zajednice. S nama se osjeća ugodno. Cijelo joj je vrijeme bilo ugodno s nama. Ja nikad nisam imao spolni odnos sa ženom. Nikada me žena nije napalila. Uvijek su to bili muškarci. Mnogi to mogu potvrditi."

Galido je rekao da mu je Dacera bila poput sestre. "Jako je mnogo volim. Nadam se da će njezina obitelj doznati istinu", rekao je za lokalne medije.

Lokalni mediji pišu da je u inicijalnom policijskom izvještaju pisalo da je Dacera u Hotel City Garden došla 31. prosinca u 11 sati te da je bila u društvu Galida, Dela Serne, Louiea De Lime i Clarka Rapinana. Galido je rekao da su alkoholna pića počeli piti oko 22 sata te da je Dacera pila tekilu i Coca-Colu s rumom.

Prema policijskom izvješću, Dacera je posljednji puta viđena živa u 6:23 sati 1. siječnja 2021. godine. Recepcija hotela za situaciju je doznala u 12:25 sati, kada joj je muška osoba dojavila da Dacera bez svijesti leži u kupaonskoj kadi.

Daily Mail piše da je aneurizma na Dacerinoj aorti mogla puknuti zbog naporne fizičke aktivnosti i visoke koncentracije alkohola u krvi.

Kako smo već pisali, Dacerin kolega Rommel Galido probudio se oko 10 sati te uočio da je ona u kadi. Misleći da Dacera spava, Galido ju je pokrio dekom te se vratio na spavanje. Kada se Galido nakon nekoliko sati ponovno probudio, uočio je da Dacera bez svijesti te da je poplavila.

"Nisam znala da će biti u ikakvoj opasnosti. Rekla mi je da ide na tulum s prijateljima i zato sam joj to dopustila. Bila je tamo s drugim stjuardima. Ne znam zašto su to napravili mome djetetu. Sve što mi je sada ostalo je borba za pravdu. Oni su silovali moju kćer", rekla je Sharon Dacera.

Istraga slučaja još uvijek traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48