PENTAGON O UKRAJINI

'Obećali su da neće ići vojskom na prosvjednike'

 AFP

WASHINGTON - Ukrajina uvjerava SAD da neće upotrijebiti oružane snage protiv prosvjednika u Kijevu, objavio je Pentagon u srijedu, nakon što je Washington izrazio zabrinutost zbog pokušaja ukrajinskih vlasti da policijskom akcijom suzbiju prosvjede u Kijevu.

Državni tajnik za obranu Chuck Hagel pozvao je svojeg ukrajinskog kolegu Pavla Lebedeva na suzdržanost i upozorio ga na potencijalnu štetu koju bi izazvao bilo kakav pokušaj vojske da prekine demonstracije, izjavio je glasnogovornik Pentagona Carl Woog.

"Ministar Lebedev izjavio je da predsjednik Viktor Janukovič ne kani upotrijebiti oružanu silu protiv prosvjednika", rekao je Woog.

SAD su ranije priopćile da razmatraju sve opcije, uključujući i sankcije, zbog odluke ukrajinskih vlasti da pošalju policiju protiv prosvjednika gnjevnih zato što je Janukovič popustio pritisku Moskve i odustao od ugovora o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

Ukrajinske vlasti su tijekom noći poslale odrede policajaca s buldožerima da pokušaju raščistiti kijevski Trg neovisnosti, pri čemu je došlo do sukoba s prosvjednicima. No, policija nije ušla u obližnju zgradu gradskih vlasti, a do jutra se povukla s ulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:05