LEGALIZACIJA POBAČAJA

Obećao je da će u 100 dana riješiti gorući problem, a prijeti mu fijasko: ‘Naišao je na žestoki otpor‘

Postaje jasno da će Tusku trebati puno više vremena za reformu zakona o pobačaju

Donald Tusk

 Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Nakon što je postao premijer Poljske, Donald Tusk obećao je da će u roku od 100 dana od dolaska na vlast ukinuti gotovo potpunu zabranu pobačaja u zemlji. No, kako dani odmiču, postaje jasno da će Tusku trebati puno više vremena za reformu zakona o pobačaju.

Naime, koalicijski partneri Tuskove Građanske platforme, Ljevica i Treći put, ne mogu se dogovoriti oko ublažavanja strogih propisa o pobačaju. Treći put smatra da bi se o liberalizaciji zakona o pobačaju trebalo odlučivati na referendumu, a Ljevica ističe kako su birači već jasno izrazili svoj stav na nedavnim izborima te da bi referendum samo otvorio put jačanju vjerskog fundamentalizma.

Treći put je politički savez centrističke stranke Poljska 2050 i Poljske narodne stranke. Oni predlažu povratak na zakon koji je postojao prije gotovo potpune zabrane pobačaja 2020. i raspisivanje nacionalnog referenduma o legalizaciji abortusa. Treći put želi povratak na zakon donesen 1993. godine. Taj je zakon već bio među najrestriktivnijima u Europi i dopuštao je pobačaj samo u slučaju fetalnih malformacija, silovanja, incesta ili ako su život i zdravlje majke bili u opasnosti. Pooštravanje propisa 2020. proglasilo je pobačaj nezakonitim i u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja fetusa. Stotine tisuća ljudi izašlo je na ulice u znak prosvjeda, a zabrana je, između ostalog, naposljetku dovela do toga da populistička stranka Pravo i pravda (PiS) nakon osam godina izgubi vlast.

Ljevica je prvog dana novog saziva parlamenta u studenome predložila dva zakona o pobačaju. Prvi bi izmijenio poljski kazneni zakon i dekriminalizirao pomaganje drugima da izvrše pobačaj. Drugi, koji je sličan prijedlogu zakona Građanske koalicije, legalizirao bi pravo na prekid do 12. tjedna trudnoće te ukinuo klauzulu priziva savjesti za liječnike zaposlene u javnom zdravstvenom sustavu.

Ljevica smatra kako postoji krajnji rok za uspostavljanje pristupa sigurnom pobačaju, koji istječe 18. svibnja sljedeće godine. Tada se, naime, održavaju predsjednički izbori i aktivisti za zaštitu pobačaja nadaju se da će na tu poziciju doći netko tko se razlikuje od sadašnjeg predsjednika Andrzeja Duda, kojeg podržava stranka PiS. No dotad se trebaju suočiti s pravim problemom - Trećim putem koji se žestoko protivi liberalizaciji abortusa.

Tusk je krajem siječnja rekao kako će pokušati uvjeriti čelnike Trećeg puta da "poduzmu neki hrabar korak naprijed" te se čini da bi taj prvi korak mogao biti dekriminalizacija, dok bi se o daljnjoj liberalizaciji moglo početi ozbiljno raspravljati tek nakon predsjedničkih izbora. Zasad poljski parlament radi na pokušaju izmjene zakona tako da se hitna kontracepcija, takozvana pilula za dan poslije, može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:25