DA SE NE PONOVI

Obilježen Dan sjećanja na holokaust

 AFP

Danas je u svijetu obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Na današnji dan prije 65 godina - 27. siječnja 1945. – oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor u Auschwitzu u Poljskoj.

Nekadašnji zatvorenici tog logora, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i mnogobrojni uglednici, među kojima i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i poljski predsjednik Lech Kaczynski, okupili su se kako bi odali počast žrtvama toga logora - simbola holokausta.

Američki predsjednik Barack Obama svoju je poruku uputio video vezom sudionicima Europskog židovskog kongresa u Krakowu. – Naša je sveta dužnost sjećati se okrutnosti Auschwitza i suprotstaviti se antisemitizmu i neznanju u svim njegovim oblicima – poručio je Obama.

Papa Benedikt XVI. na općoj je audijenciji osudio užase i neviđenu okrutnost počinjene u logorima smrti nacističke Njemačke zbog rasne i vjerske mržnje i pozvao svijet da učini sve da se takve tragedije nikada više ne dogode. Odao je počast svima koji su uz rizik vlastitoga života štitili progonjene.

Čelnik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor upozorio je oko 700 sudionika skupa u Auschwitzu kako sjećanje, baš kao i ljudi, može nestati. – Naša zahvalnost vama je vječna – poručio je veteranima Crvene armije koji su sudjelovali u oslobađanju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, rekao je u Krakowu, na proputovanju za Auschwitz, kako je najveća tragedija židovskog naroda bila u tome što nisu uspjeli na vrijeme prepoznati opasnost i obraniti se. – To se u posljednjih 65 godina u potpunosti promijenilo. Ja danas dolazim kao premijer Izraela. Danas smo narod koji se može braniti i upozoriti ostatak svijeta na opasnost – istaknuo je.

Od 1940. do 1945. u Auschwitzu je umrlo oko milijun i sto tisuća muškaraca, žena i djece, od kojih oko milijun europskih Židova. Tu je život izgubilo i 70-75 tisuća Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 Rusa te 10-15 tisuća pripadnika ostalih naroda. Tek oko 7.000 ljudi doživjelo je njegovo oslobođenje. Nacisti su nekoliko dana prije toga evakuirali 60-ak tisuća logoraša u zloglasnom 'Maršu smrti'.

Josipović: I dio naše povijesti u sebi nosi mračan segment

Novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović danas se oglasio priopćenjem u kojem je naglasio kako se moramo prisjetiti da i dio naše povijesti u sebi nosi mračan segment nacističkog zla koji se provodio kroz ideologiju ustaškog režima. Upozorio je kako je svaki pokušaj povijesnog revizionizma pokušaj relativiziranja zla i skrivanja istine i podsjetio kako je zločin koji se dogodio židovskom narodu te drugim žrtvama nacističkog progona tijekom Drugog svjetskog rata najmračniji dio suvremene ljudske povijesti koji mora ostati dio memorije svakog naroda jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost.

Poruka predsjednice Vlade

- Svijet koji je iskusio užase Drugog svjetskog rata ne smije zaboraviti nepojmljivi zločin počinjen u ime teorije nadmoći jedne rase nad drugom – poručila je danas premijerka Jadranka Kosor.

- Iako se to vrijeme čini sve udaljenijim, kao i sama ideja da bi netko mogao na takav način odlučiti uništiti dio populacije samo zato jer je druge religije ili kulture, vrlo je važno održavati sjećanje na najveću civilizacijsku strahotu prošlog stoljeća. Stoga je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust prigoda da osvijestimo da milijuni izgubljenih života nisu samo povijesni i statistički podatak. To nas sjećanje ujedno i obvezuje na odbacivanje antisemitizma i svakog drugog oblika mržnje i radikalizma te na nastavak zajedničkih napora u izgradnji svijeta mira, tolerancije i suradnje, stoji u poruci premijerke Kosor u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:14