PRAVOSUDNA LAKRDIJA

Obilježena obljetnica progona hrvatske obitelji Barbalić u Zemunu: ‘Bio je to pojavni oblik fašizma‘

Ivan Barbalić, koji se sudionicima tribine obratio video porukom, rekao je da ‘ne gubi nadu‘

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić s fotografijom Vojislava Šešelja na majici (lijevo), Vučić ispred stana obitelji Barbalić

 Profimedia/twitter Slobodan Stupar/

Odvjetnica udruge za ljudska prava Milena Vasić izjavila je u petak, u povodu 25. obljetnice izbacivanja hrvatske obitelji Barbalić iz njihova stana u Zemunu, tada pod vlašću Srpske radikalne stranke, da se očekuje "bar djelomično pozitivan odgovor" Europskog suda za ljudska prava.

Tri generacije obitelji Barbalić živjele su u dvosobnom stanu Zemunu, kada su ga, iskoristivši njihovo odsustvo, pripadnici Srpske radikalne stranke, po nalogu Vojislava Šešelja, zaposjele i opljačkle, ostavivši Barbaliće bez krova nad glavom, tvrdeći da imaju imovinu u Hrvatskoj.

Danica Barbalić, majka Ivana Barbalića, koja je bila nositeljica stanarskog prava, podnijela je zahtev za otkup stana u Zemunu, koji im je 1997. godine oduzet.

O tom zahtjevu nikada nije odlučivano, već je stan dodijeljen dužnosnici SRS-a, čiji su tadašnji članovi bili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te aktualni šef države u drugom mandatu Aleksandar Vučić.

Na tribini "Pamtimo progon porodice Barbalić", Milena Vasić podsjetila je da se taj predmet i zahtjev za obeštećenje nalazi pred Europskim sudom za ljudska prava od 2019. i da se čeka odluka tog suda.

"Žalili smo se na povredu prava na pravično suđenje, suđenje u razumnom roku, prije svega, i na pravo na obrazloženu sudsku odluku, te na povredu prava na imovinu", rekla je je Vasić na tribini u organizaciji udruge Komitet pravnika za ljudska prava.

Odbijanje ili odbacivanje te predstavke bio bi, po njezinoj ocjeni, "veliki poraz za sve one koji se bave ljudskim pravima".

Prvostupanjskom odlukom sud je stan vratio obitelji Barbalić, ali ta odluka je vraćena na ponovno suđenje, i to nekoliko puta, da bi "na kraju pravnomoćno bilo da nemaju pravo na taj stan".

Ona je kao "zlonamjerno" ocijenila stajalište Ustavnog suda da se stanarsko pravo ne smatra imovinom.

Vasić je podsjetila da je Ustavni sud "dosudio sramnih 600 eura nadoknade nematerijalne štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku".

"Pravda, i ako dođe, bit će simbolična u odnosu na štetu koja je napravljena, ali će postojati neki dokument u kom piše da je država Srbija povrijedila prava (obitelji Barbalić)", poručila je Vasić.

Ivan Barbalić, koji se sudionicima tribine obratio video porukom, rekao je da "ne gubi nadu".

Nevladina udruga inicijativa mladih za ljudska prava ocijenila je da su poslije pada Slobodana Miloševića vlasti zemunske općine nastavile "pravosudnu lakrdiju i nastojanje da opravdaju postupke radikalskih razbojnika".

"O žalbi obitelji, nakon iscpljenih pravnih lijekova u Srbiji, konačnu odluku treba donijeti Europski sud za ljudska prava", naglašeno je u priopćenju Inicijative.

Slučaj Barbalić je "nesumnjivo manifestacija ogoljenog nasilja prema građanima nesrpske nacionalnosti", te "pojavni oblik fašizma" koji su od 1992. i progona Hrvata iz Vojvodine, demonstrirali Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici, istaknula je Inicijativa mladih.

Inicijativa mladih zatražila je od Skupštine općine Zemun da uputi ispriku obitelji Barbalić, a od vlasti Srbije da prizna "počinjeno bezakonje i hitno obešteti obitelj Barbalić, ne čekajući odluku Europskog suda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:48