IZVANREDNO STANJE

Obilne kiše prouzročile katastrofu, luksuzne vile vise na litici! Bogati vlasnici u šoku, mogu samo gledati...

Troškove programa pomoći u slučaju katastrofa platit će svi - uključujući i siromašne koji uopće ne posjeduju kuće

Skupocjena vila na samom rubu litice

 Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

Vodene bujice koje su se sručile na dijelove Kalifornije pokrenule su klizišta zbog kojih su ugrožene mnoge skupocjene nekretnine. U prva dva mjeseca ove godine, na području južne Kalifornije palo je oko 45 centimetara kiše - što je više nego duplo više od uobičajene količine kiše za to razdoblje. A prognostičari najavljuju još padalina ovaj tjedan, piše Guardian.

Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, proglasio je izvanredno stanje u osam okruga u kojima živi oko 20 milijuna ljudi. Upozorenje na opasnost od poplava izdano je za područje Los Angelesa, Santa Barbare i San Luis Obispa.

U bogatim priobalnim gradovima poput San Clementea i Dana Pointa, vlasnici promatraju kako njihova luksuzna zdanja klize niz liticu zbog klizišta koje su pokrenule obilne kiše. Jedan od vlasnika skupocjene vile, Alan Ashavi, rekao je da svaki dan provjerava svoje imanje nakon što je bazen skoro odsklizao niz stijenu.

Novac koji će zaštititi kuće od posljedica klimatske krize - jačih oluja, viših plima i klizišta - na kraju će stići od države.

Troškove javno financiranih programa pomoći u slučaju katastrofa i isplate osiguranja koje subvencionira država snosit će svi, uključujući i one koji ne posjeduju luksuzne kuće s pogledom na ocean. Štoviše, većina latinoameričkih i crnačkih obitelji u Kaliforniji ne posjeduje svoje kuće već žive u najmu.

image

Skupocjena vila na samom rubu litice

Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

Osiguranje kuća koje se nalaze u požarnom području, već je tema velikih rasprava. 2023. godine se sedam od 12 osiguravajućih kuća u Kaliforniji - koje su zajedno odgovorne za oko 85 posto tržišta - povuklo i ne žele osiguravati nove stambene i poslovne prostore zbog velike opasnosti od vatre. Vlasnicima kuća preostaje jedino da kupe skupo osiguranje koje nudi država. Koliko bi rizika trebali preuzeti sami vlasnici kuća koji žive u opasnim područjima, još uvijek je predmet rasprava.

image

Skupocjena vila na samom rubu litice

Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

No to nije samo problem Kalifornije. I druge države poput Louisiane, Teksasa i Floride već razmišljaju o tome kako platiti za svu štetu nastalu zbog klimatskih promjena.

A isto će se događati na svim mjestima pogođenima klimatskom krizom. Kako je kazao Newson, ‘Amerika će sve više patiti zbog utjecaja klime.‘

Prošle jeseni postojao je plan da se izglasa zakon kojim bi se financirali popravci oštećenih kuća, no taj je plan odbačen iza zatvorenih vrata.

image

Klizište pored vile vrijedne 23.5 milijuna dolara

Connellan/mega/The Mega Agency/Profimedia/Connellan/mega/the Mega Agency/profimedia

Čak i na federalnoj razini, novca je sve manje: Joe Biden je prošle jeseni morao zatražiti od Kongresa dodatni novac za uplatu u Fond za pomoć u katastrofama, nakon što je potrošen sav novac iz Fonda za oporavak od katastrofa.

Jedna stručnjakinja predviđa da će u skoroj budućnosti biti uništeno oko 100 metara litica, što u nadolazećim godinama dovodi u opasnost mnoge kuće vrijedne više milijuna dolara.

‘Imamo te atmosferske rijeke, kiše padaju na ova brda koja potom počinju erodirati‘, rekla je Kathleen Treseder, profesorica klimatskih promjena na Kalifornijskom sveučilištu u Irvineu.

‘I tako ne samo da imamo ovu eroziju izazvanu valovima, već imamo i eroziju u unutrašnjosti uzrokovanu padalinama.‘

image

Klizište pored vile vrijedne 23.5 milijuna dolara

Connellan/mega/The Mega Agency/Profimedia/Connellan/mega/the Mega Agency/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:25