ODLUKA SUDA

Obistinila se najgora noćna mora Donalda Trumpa, kontroverzna knjiga ugledat će svjetlo dana!

Sudac Lamberth rekao je prilikom obznanivanja svoje odluke da ga brine to što se Boltonovo "kockao s nacionalnom sigurnošću SAD-a"
Donald Trump i John Bolton
 MARK WILSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Okružni sudac Royce Lamberth u subotu je presudio da John Bolton, bivši savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, smije objaviti svoje memoare "Soba u kojoj se to dogodilo: Memoari iz Bijele Kuće" unatoč tome što Bijela kuća želi onemogućiti njihov izlazak jer sadrže povjerljive informacije, piše Associated Press.

Sudac Lamberth rekao je prilikom obznanivanja svoje odluke da ga brine to što se Boltonovo "kockao s nacionalnom sigurnošću SAD-a" kada je memoare odlučio objaviti bez dopuštenja Bijele kuće, koja kaže da još uvijek nije prekontrolirala memoare bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost. "Izložio je svoju zemlju nevolji, a sebe građanskoj i potencijalno kaznenoj odgovornosti", rekao je. "Te činjenice, međutim, ne kontroliraju predmet pred ovim sudom. Država nije uspjela dokazati da će zabrana onemogućiti stvaranje nepopravljive štete."

Ovakva odluka suda, a i činjenica da je u SAD-u izborna godina, znače da će memoari doseći veću publiku. "Soba u kojoj se to dogodilo" trebala bi izaći u utorak 23. lipnja, a bavi se Boltonovim mandatom na mjestu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je trajao oko godinu i pol. Trump je nakon objave presude na Twitteru konstatirao da je Bolton "prekršio zakon" kada je objavio "ogromne količine povjerljivih informacija". "Za to mora platiti jako visoku cijenu, kao što su je platili mnogi prije njega. Ovo se više ne smije dogoditi", napisao je predsjednik SAD-a.

Trump je još u ponedjeljak rekao da će Bolton prekršiti zakon ako objavi svoje memoare jer su svi razgovori s predsjednikom SAD-a bili pod oznakom tajne. Glavni odvjetnik William Barr tada je rekao da Bolton nije završio proces potreban za objavljivanje knjige te da ga ministarstvo pravosuđa pokušava uvjeriti da mora izbrisati klasificirane informacije. Sjedinjene Države podnijele su u utorak tužbu protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona u pokušaju da blokiraju objavu njegove knjige za koju kažu da sadrži povjerljive informacije i da će ugroziti nacionalnu sigurnost.

The Washington Post u srijedu je objavio isječke iz Boltonovih memoara u kojima, između ostaloga, piše da je Trump od svog kineskog kolege Xija Jinpinga zatražio da mu pomogne da pobijedi na izborima ove godine. Trump je, prema Boltonovim tvrdnjama, tijekom summita prošle godine Xiju rekao da bi povećanje kineske kupovine proizvoda od američkih poljoprivrednika povećalo njegove izglede da osvoji novi mandat.

Zamolba upućena Xiju samo je jedan u nizu sastanaka koje je Bolton opisao u knjizi, a tijekom kojih je Trump od autokratskih lidera tražio usluge. Mnogi od njih su, tvrdi Bolton, često pokušavali manipulirati njime.

Primjerice, u telefonskom pozivu u svibnju 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je venezuelanskog lidera oporbe Juana Guaidoa s Hillary Clinton, a sve kako bi povećao podršku venezuelanskom lideru Nicolasu Maduru. Putinove usporedbe, piše Bolton, uvjerile su Trumpa.

Bolton se u knjizi prisjetio i mnogih bisera koje je Trump znao provaliti u razgovorima sa svojim suradnicima ili svjetskim vođama. Tako je nekadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja pitao je li Finska dio Rusije. Tijekom sastanka s tadašnjom britanskom premijerom Theresom May novinar se referirao na Ujedinjeno Kraljevstvo kao na nuklearnu silu na što je Trump upitao: 'Oh, zar ste vi nuklearna sila?'

U još jednom sumanutom istupu Trump je izjavio da bi invazija na Venezuelu bila baš 'cool' i da je ta južnoamerička zemlja "zapravo dio SAD-a". Također, američki predsjednik neprestano je miješao bivšeg i aktualnog predsjednika Afganistana, dok je Xiju rekao da američki narod žudi za promjenama kineskog ustava kako bi on mogao ostati predsjednik duže od dva mandata.

U velikoj želji da se sprijatelji sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom Trump je odlučio donijeti mu mnogo darova, no kako bi tim poklonima prekršio američke sankcije, morao je od toga odustati. No, za mladog diktatora je pripremio CD 'Rocket Man' Eltona Johna koji je britanski pjevač potpisao. Trump je Kimu svojevremeno dao nadimak 'Rocket Man', a ovom gestom je htio pokazati da se nije radilo o kritici, već o znaku ljubavi. Pompeo je bio zadužen da Kimu preda CD, no kako državni tajnik tijekom singapurskog summita nije vidio Kima, tako mu poklon nije niti predan.

Trump je Boltona nakon objave isječaka Boltona nazvao "lažljivcem" i "glupanom" te je ustvrdio da je "nekompetentan". "Govorio je sve dobro o meni, u tisku, dok ga nisam otpustio. Nezadovoljna dosadna budala koja je samo htjela voditi rat", napisao je u četvrtak Trump na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:46