POSTAJE SVE LUĐE

Obitelj došla u restoran i zamolila da im razrežu tortu, a onda su dobili - račun: ‘Molim, euro za svaki komad?!‘

Oglasili su se na društvenim mrežama i podijelili račun koji je izazvao njihovu ljutnju

Ilustrativna fotografija

 Suwinai Sukanant/Alamy/Alamy/Profimedia/Suwinai Sukanant/alamy/alamy/profimedia

Da se ne bismo čudili samo cijenama u Hrvatskoj koje u vrijeme turističke sezone skaču u nebo, sve je više vijesti o dosjetkama kojima Talijani kane prigrabiti od turista svoj dio kolača. A upravo cijena kolača izaziva najnovije kontroverze nakon što je jedan restoran u Palermu na Siciliji naplatio 20 eura za rezanje rođendanske torte.

Da, dobro ste pročitalli: nije cijena kriške torte bila 20 eura, nego je restoran toliko naplatio samo da izreže drugdje kupljenu tortu na 20 komada.

Ogorčeni gosti kojima je naplaćeno rezanje torte potrošili su, naime, znatnih 124 eura na pizzu u spomenutom restoranu, no donijeli su vlastitu tortu za proslavu rođendana. Kad su na računu zamijetili stavku "20 x servizio torta" i zaključili da su im zaračunali pozamašnu cijenu za uslugu rezanja torte za svih 20 komada, naprosto su bili zatečeni. Oglasili su se na društvenim mrežama i podijelili račun koji je izazvao njihovu ljutnju.

Nakon sve više vijesti o dodatnim troškovima za Talijane koji se ovog ljeta bore sa skokom cijena u supermarketima, postupak restorana pokrenuo je raspravu o pretjeranim cijenama u ugostiteljskim objektima diljem zemlje.

Ispostavlja se, naime, da to nije izolirani incident. Kruže napisi o ligurijskom restoranu koji je jednoj majci naplatio 2 eura za prazan tanjur s kojeg je njezino dijete moglo probati tjesteninu iz njezine porcije. Ida Germano, vlasnica Osterije del Cavolo u Finale Ligureu, rekla je da je naknada valjana jer više tanjura za pranje znači više posla.

Pizzeria u sjevernom Pijemontu jednom je paru naplatila 1,50 eura jer je tražio dodatnu žličicu kako bi podijelio Katalonsku kremu koju je naručio za desert. Kafić na jezeru Como naplatio je 2 eura rezanje toplog sendviča popola, tvrdeći da je to naporan posao koji zahtijeva da se za nošenje sendviča na stol koristi dvije salvete, dva tanjura i dvije ruke. Svaki dodatni zadatak ima cijenu, objasnio je vlasnik tog restorana novinarima.

Astronomske cijene dosad su se povezivale s destinacijama koje posjećuju tajkuni. U Porto Cervu na Sardiniji otmjeni kafići dugo su posluživali bogatu klijentelu koja se iskrcava s luksuznih jahti, bez imalo srama naplaćujući najviše cijene. Međutim, nedavno je par iz Rima izrazio zaprepaštenje primitkom računa od 60 eura za dva espressa i dvije male boce vode u baru Portico u Porto Cervu. Svoj je račun poslao talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera. Njihovi prosvjedi samo su naglasili tinjajuće nezadovoljstvo zbog nerazumno visokih cijena u ugostiteljskim objektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52