NIKADA NIJE BILA VANI

Obitelj iz pakla držala curicu 7 godina utamničenu u podrumu: ‘Ne zna što je livada, a da vidite kako se kreće...‘

I dalje nije jasno zašto je djevojčica skrivana od javnosti - njezini majka, baka i djed odbili su dati bilo kakve odgovore

Njemački grad Attendorn, njemačka policija, ilustrativna fotografija

 /Hans Blossey/Imagebroker/Profimedia John Macdougall/Afp/Profimedia

Osmogodišnja djevojčica oslobođena je nakon što su je majka, baka i djed zatočili u zapadnoj Njemačkoj u dobi kad je imala manje od godinu dana. Malena je ostala toliko fizički nerazvijena da se jedva mogla popeti uz stepenice, piše The Guardian.

Djevojčica, koju su njemački mediji nazvali samo "Maria", posljednjih sedam i pol godina provela je zaključana u sobi u kući svojih bake i djeda u Attendornu, gradu s oko 25.000 stanovnika istočno od Kölna.

- Nije uspjela niti baciti pogled na vanjski svijet - rekao je tužitelj Patrick Baron von Grotthuss lokalnim novinama.

Liječnici su pregledali djevojčicu nakon što je puštena (23. rujna) i srećom nisu pronašli znakove fizičkog maltretiranja ili neuhranjenosti, no ona im je navodno tijekom pregleda rekla kako nikad nije vidjela šumu, bila na livadi niti se vozila u automobilu.

- Iako je mogla pričati i hodati, jedva se mogla sama penjati stepenicama ili kretati neravnim terenom - rekao je tužitelj.

I dalje nije jasno zašto je djevojčica bila skrivana od javnosti gotovo cijeli svoj život - njezini majka, baka i djed odbili su dati bilo kakve odgovore na policijskom ispitivanju.

Otac, koji više nije bio u vezi s majkom kad se malena rodila, rekao je za lokalne medije kako je pronašao poruku na vjetrobranskom staklu svojega automobila kad je djevojčica imala oko šest mjeseci, u kojoj je pisalo kako se njegova bivša partnerica namjerava s djetetom preseliti u Italiju.

Majka je lokalne vlasti obavijestila kako se sredinom 2015. preselila u Kalabriju na jugozapadu Italije. No kad je djetetov otac u rujnu 2015. nadležnim tijelima prijavio da je više puta vidio majku i dijete u Attendornu, ispitani su baka i djed po majci, ali oni su tvrdili kako im kćer i unuka žive u Italiji.

Tek u srpnju ove godine lokalne vlasti ponovno su istražile gdje se nalazi dijete i to nakon što je bračni par koji živi u susjednoj općini Lennestadt dojavio policiji da je osmogodišnjakinja navodno već godinama zatvorena kod bake i djeda.

I majčini rođaci istražiteljima su rekli kako obitelj nikad nije živjela u Italiji kao i da su bili dostupni putem njemačke fiksne telefonske linije. To je 12. rujna potvrdila i talijanska policija koja je izvijestila da majka i djevojčica nikad nisu bile na kalabrijskoj adresi koju su upisale kao svoj novi dom. Jedanaest dana kasnije, nakon sudskog naloga, policija je pronašla djevojčicu u kući njezinih bake i djeda.

Ured javnog tužitelja u gradu Siegenu sad istražuje majku, baku i djeda zbog lažnog zatvaranja i maltretiranja maloljetnika. Majka, koja navodno ima 47 godina, mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:04