UPOZNAJTE DINASTIJU MUDROCH

Obitelj koja kontrolira najveće svjetske medije

ZAGREB - Prošle godine obitelj Murdoch otišla je na zajedničko kružno putovanje Europom. Da ih je kojim slučajem netko promatrao vjerojatno bi se zbunio prizorom ove obitelji 21. stoljeća, proširene i vrlo nekonvencionalne.

Tu su bili svi, Rupertova prva supruga Anna, s kojom je proveo tri desetljeća, njihova djeca Elisabeth, James i Lachlan s obiteljima, potom najstarija kći Prudence iz Rupertovog prvog braka koji je davno završio, sredinom šezdesetih.

Možda je 53-godišnja Prudence u rukama držala malu Chloe, svoju polusestru koja je od nje mlađa gotovo 44 godine.

Na drugom kraju kupea, jer se putovalo vlakom, sjedile su, zamišljamo, Chloeina majka Wendi i sestra Grace. Rupert je možda sjedio uz svoju treću suprugu ili iz kuta promatrao svoju brojnu obitelj, ali vjerojatnije je da je s jednim od starije djece, Jamesom ili Elisabeth razgovarao o poslu. Tom su se prilikom svi trudili da dinastija Murdoch funkcionira.

Najteži pothvat

Možda je taj pothvat bio najteži u životu 80-godišnjeg medijskog mogula. Počeci u Australiji, akvizicija najvažnijih novinskih naslova u Britaniji The Times i The Sunday Times, pa čak niti političke igre sa svjetskim liderima nisu bile teže od uspostavljanja zdravih odnosa između različitih dijelova obitelji Murdoch.

Jer, osim povrijeđenih osjećaja i velikih taština, tu je i novac. Velike količine novca. Nekoliko mjeseci prije putovanja Rupert je uzeo oko milijardu dolara iz svoje kase, te svakom od svoje djece poklonio 150 milijuna dolara. Zbog mira u kući. Ako je nemoguće učiniti da prva i druga postava obitelji zavole mlađahnu Wendi i njihove maloljetne kćeri, kupit će njihovu ljubav novcem.

Očevo naslijeđe

Novac i mediji su pojmovi s kojima Rupert Murdoch zna raspolagati bolje od ostatka svijeta. Oni su odredili njegov život od kada zna za sebe. Najuspješniji čovjek kojeg je Australija ikada imala rođen je prije osamdeset godina u Melbourneu.

Njegov otac, australski medijski magnat umro je kada je Rupert imao samo 22 godine zbog čega je bio prisiljen napustiti školovanje na britanskom Oxfordu i preuzeti očevu tvtku. U idućih nekoliko godina kupovao je lokalne novine po Australiji, a već u svojim ranim tridesetim lansirao je The Australian, prve nacionalne novine na kontinentu.

Međutim, njegov put vlasnika medijskog imperija utemeljen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, zemlji koja ga svojata, optužuje, divi mu se, strahuje od njega, zgraža se nad njegovim potezima, priželjkuje njegovu moć... Spomenite Murdocha za večerom ovdje u Londonu i dobit ćete gnjevne opaske, anegdote iz gotovo svakog desetljeća od 1969. godine kada je zauvijek promijenio medijsku sliku Britanije i svijeta kupivši tabloid The Sun.

Strah je sad još i veći jer je Murdoch na korak do preuzimanja najveće britanske satelitske mreže, u kojoj već posjeduje manjinski udio. BSkyB prati više od 10 milijuna pretplatnika, a britansko ministarstvo kulture jučer je dalo dozvolu za ovu akviziciju.

Veza s politikom

Murdoch je oduvijek znao da mediji i politika ne mogu jedni bez drugih, zato se pobrinuo da to shvate i političari. Njegova veza s britanskom politikom oduvijek je bila posebna. I opet, Britanci su od te veze strahovali, javno je kritizirali, čak pokušavali spriječiti prosvjedima. Prvi put kada im je to bilo jasno bilo je prije trideset godina kada je svome carstvu Murdoch dodao ponos britanskog novinarstva The Times i The Sunday Times. Akvizicija je obavljena neuobičajeno brzo, navodno u samo tri dana. No, Murdoch je imao moćnu saveznicu - Margaret Thatcher.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:45