TUŽNA OBLJETNICA

Obitelj obilježava 18. rođendan Madeleine McCann, prošlo je 14 godina od njenog nestanka

Madeleine, poznata kao "Maddy" u Velikoj Britaniji, nestala je 2007. iz obiteljskog apartmana u Praza da Luzu
Madeleine McCann
 Handoutt/METROPOLITAN POLICE/AFP

Roditelji nestale Madeleine McCann obilježavaju 18. rođendan svoje kćeri u srijedu, 14 godina nakon što je nestala na ljetovanju u Portugalu.

Madeleine, poznata kao "Maddy" u Velikoj Britaniji, nestala je 2007. iz obiteljskog apartmana u Praza da Luzu, smještenom u južnoj portugalskoj pokrajini Algarve.

Nestanak djevojčice nekoliko dana prije njenog četvrtog rođendana pokrenuo je opsežnu potragu kao i zanimanje međunarodnih medija.

Tadašnji tabloid News of the World ponudio je, na velikom bilboardu, 1,5 milijuna funti (1,7 milijuna eura) za informaciju koja bi mogla dovesti do Madeleine.

Istragom o medijskim standardima iz 2011. godine otkriveno je da je tadašnji urednik britanskih dnevnih novina Daily Express zaključio kako je priča o Madeleine McCann jedina koju želi imati na naslovnici.

Unatoč tomu ne očekuje se da će obljetnica u srijedu dobiti veći prostor u medijima, piše AFP.

Izvor blizak obitelji kazao je za AFP da obitelj McCann ne žele medijsku pažnju te da će dati izjavu samo ako se nešto značajno dogodi u istrazi o slučaju.

Prioritet roditelja je, navode izvori, zaštititi Madeleininog mlađeg brata i sestru od medijskog povećala pa trenutno informiraju javnost samo putem svoje službene stranice.

Tjedan dana prije rođendana su u poruci, na dan 14. obljetnice nestanka Madeleine, roditelji Kate i Gerry pisali o godinama sa svojom kćeri koje su "izgubljene ili ukradene".

Dodali su kako se "nadaju, koliko god nada bila slaba, da će ponovno vidjeti Madeleine".

Njemački istražitelji identificirali su osuđenog seksualnog prijestupnika, koji se u tisku navodi pod imenom "Christian B", kao glavnog osumnjičenog.

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters kazao je za AFP da su vlasti "pokrenule nekoliko postupaka protiv osumnjičenog, ali u svim slučajevima još ne predviđamo kraj istrage".

Britanski mediji pisali su ranije ovoga mjeseca kako se njemačka policija nada da će ga optužiti, u roku od tri mjeseca, za silovanje iz 2004., na mjestu udaljenom samo 30 minuta vožnje od mjesta nestanka Madeleine.

Wolters, međutim, kaže da je tromjesečni okvir "nažalost lažni izvještaj".

"Christian B.", kojeg se sumnjiči za silovanje irske turističke vodičkinje, trenutno služu kaznu zatvora od sedam godina u Hanoveru, zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke u Praia da Luzu 2005.

Londonska policija još uvijek vodi istragu kao slučaj nestale osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 22:52