‘NISMO POGRIJEŠILI‘

Obitelji žrtava bijesne, Airbus i Air France ni 13 godina poslije stravične nesreće ne priznaju krivnju

Među žrtvama ove zrakoplovne nesreće su bili državljani 33 zemlje, većinom Francuzi, Brazilci i Nijemci

Airbus kompanije Air France pao je u Atlanski ocean 1. lipnja 2009. godine

 Handout/Agęncia Estado Via AFP

Zrakoplov na letu iz Rio de Janeira u Pariz srušio se u Atlantik 1. lipnja 2009. odnijevši sa sobom 228 života. Više od 13 godina poslije, Airbus i Air France, kojima se u Parizu sudi za ubojstvo iz nehaja, ponovili su na sudu da "nisu pogriješili" u vezi s padom, što je razljutilo obitelji žrtava.

Ovo suđenje, puno izazova za europskog proizvođača zrakoplova, za francusku aviokompaniju i za obitelji žrtava, ali i za svjetski zračni promet, treba se završiti 8. prosinca na kaznenom sudu u Parizu.

Zrakoplov na letu AF447 iz Rio de Janeira za Pariz srušio se usred noći, tek nekoliko sati nakon polijetanja, pri čemu je poginulo 216 putnika i 12 članova posade. Riječ je o najtežoj nesreći u povijesti Air Francea.

Prvi ostatci A330 i trupla brzo su pronađeni, a olupina i crne kutije tek dvije godine kasnije, na dubini od 3.900 metara, nakon pet faza podmorske potrage.

Istraga je pokazala da piloti, dezorijentirani zbog zaleđivanja senzora brzine Pitot u opasnoj i meteorološki nestabilnoj zoni iznad ekvatora nisu ispravno reagirali na poniranje letjelice koje je trajalo manje od pet minuta.

Nakon niza visoko stručnih vještačenja sudci istrage su 2019. na kraju odlučili obustaviti istragu.

Tužiteljstvo, obitelji žrtava i sindikati pilota uložili su žalbu 2021. i vijeće žalbenog suda donijelo je suprotnu odluku, naredivši suđenje objema kompanijama.

Pošto su potanko izložili sve što im se stavlja na teret, troje sudaca je u ponedjeljak prvo pročitalo imena žrtava dok je vladao muk u sudnici koju su ispunile obitelji žrtava, stručnjaci i predstavnici kompanija.

Među žrtvama ove zrakoplovne nesreće su bili državljani 33 zemlje, većinom Francuzi, Brazilci i Nijemci.

Četiristo sedamdeset šest članova obitelji žrtava podiglo je privatne tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02