RUSKO UPLITANJE

Objavljen dokument ‘Ruski izvještaj‘ koji je Johnson pokušao blokirati, sada je jasno i zašto!

Boris Johnson je gotovo godinu dana odbijao dopustiti objavu spornog izvještaja o ruskom utjecaju na Brexit
Boris Johnson
 Tolga Akmen

Britanska vlada i britanska obavještajna služba nisu niti pripremile ni provele odgovarajuću procjenu pokušaja ruskog uplitanja u referendum o Brexitu iz 2016. godine, saznanje je to 'Ruskog izvješaja', dugo očekivanog dokumenta o ruskom uplitanju u britansku demokraciju čije je objavljivanje premijer Boris Johnson blokirao prošlog listopada.

Dokument Parlamentarnog odbora za obavještajne i sigurnosne poslove (ISC) na 50 stranica otkriva da se Rusija pokušala uplesti u referendum o neovisnosti Škotske iz 2014., ali da zapravo nema nikakvih dokaza o umiješanosti u glasanje o Brexitu iz 2016. godine. Članovi odbora rekli su da ne mogu sa sigurnošću zaključiti je li se Kremlj uspješno miješao u referendum o Brexitu jer nije uložen napor da se to otkrije. Ministri ''nisu vidjeli niti tražili dokaze o uspješnom uplitanju u demokratske procese u Velikoj Britaniji'', piše u izvješću.

ISC koji inače prati rad britanski špijunskih agencija rekao je da nisu dobili nikakvu ''postreferendumsku procjenu'' ruskih pokušaja miješanja što je velika suprotnost od toga kako je SAD postupao s optužbama o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

- Tada je procjena obavještajne zajednice izrađena u roku od dva mjeseca nakon glasanja, a sažetak je objavljen -piše izvješće.

- Čak i kad bi zaključak jedne takve procjene bio da postoji minimalno uplitanje, to bi bilo dovoljno korisno uvjerenje za javnost da su demokratski procesi u Velikoj Britaniji ostali relativno sigurni - dodaje se u izvješću.

Odbor je primjetio da su javno dostupna istraživanja ukazala da su u medijima kružile vijesti koje su promovirale euroskepticizam i poticale Brexit. Te priče bile su prisutne na televizijskim kanalima Russia Today i Sputnik u vrijeme referenduma. Istovremeno na Twitteru je primjećena upotreba ''trolova'' i ''botova'' što ukazuje na dokaz ruskog pokušaja miješanja u proces izbora.

Dokument tvrdi da je Britanija većinom do sada ignorirala ruske prijetnje.

- Sigurno je da se Rusija pod Putinom iz potencijalnog partnera pretvorila u utvrđenu prijetnju, koja se temeljno ne želi prikloniti međunarodnom zakonu - ubojstvo Alexandra Litvinenka iz 2006. godine i aneksija Krima iz 2014. su jasan indikator toga

Članovi odbora žalili su se da su na početku istrage od britanskih obavještajaca MI5 zatražili pisani dokaz o pokušajima utjecaja, a agencija je dostavila samo ''sedam redaka teksta'' što je potaknulo kritike Odobra.

Odbor je optužio MI5 da je njen stav ''krajnje nelogičan'' kada je u pitanju ''zaštita procesa i mehanizma od neprijateljskog uplitanja strane države, što bi trebao biti posao naše obavještajne i sigurnosne agencije''.

Istaga nije potrebna

Mnogi u obavještajnoj zajednici smatraju da su današnji nalazi već zastarjeli te neće uzdrmati vladu. Službeni odgovor britanske vlade kaže: "Nismo vidjeli dokaze o uspješnom uplitanju u EU referendum", te dodaju da zbog toga nije bilo potrebe za pokretanjem istrage, jer su britanske špijunske agencije "redovito ocjenjivale" rusku prijetnju.

- S obzirom na ovaj dugogodišnji pristup, retrospektivna procjena referenduma o EU nije potrebna - tvrdi vlada.

Izvješće zaključuje da se nijedna organizacija unutar vlade nije bila spremna suočiti s obranom ''britanskim demokratskih procesa''. Posao održavanja integriteta britanske demokracije pao na Odjel za kulturu, medije i sport koji se uglavnom bavio dezinformacijama.Suočen s ruskim pokušajima da pokušaju poremetiti i utjecati na izbore u Britaniji, odbor je zaključio da je „iznenađujuće teško utvrditi tko je za što odgovoran“.

Nigel Farage, jedan od glavnih voditelja kampanje za izlazak iz EU je na svom Twitter profilu napisao da je rusko uplitanje u referendum samo još jedan napad od strane protivnika Brexita i medija.

Ruski dužnosnici ljutito su komentirali da je izvještaj ISC-a dokaz da Velika Britanija ima ''vodeću ulogu u rusofobiji''.

- Optužbe su ponovno neutemeljene, neosnovane i neuvjerljive - rekao je Konstantin Kosačev, šef ruskog Odbora za vanjske poslove Ruskog vijeća Federacije.


No da je izvještaj bio škakljiv dokazuje činjenica da ga je Johnson pročitao još u listopadu 2019. godine prije parlamentarnih izbora. Ali odgađao je njegovu objavu.

Namještenik


Prema jednoj verziji događaja premijer je otkazao objavu jer nije htio da bivši predsjednik ISC-a Dominic Grieve, ujedno protivnik Brexita, dobije bilo kakav publicitet u vrijeme kada je vlada prolazila kroz težak period pregovora oko sporazuma o izlasku iz EU. Zatim su uslijedili izbori u prosincu koji su još jednom dali poticaj Rusiji da se miješa u demokratski proces, potvrdili su navodi iz vladinog izvješća od prošlog tjedna.

Kada je Johnson ponovno odgodio imenovanje novog odbora, oporbeni su političari počeli sumnjati da izvješće sadrži neka otkrića koja bi mogla naštetiti njegovoj administraciji. Objava dokumenta dolazi nekoliko dana nakon što je odbor od devet članova odbio Chrisa Gralyinga da postane predsjednik odbora. Grayling je bio bivši ministar prometa i Johnsonov favorit. Ali članovi Odbora su podržali Juliana Lewisa koji je kritizirao Downing street zbog pokušaja postavljanja svog namještenika na čelo Odbora. Lewis je izbačen iz Konzervativne stranke nekoliko sati nakon što je osigurao svoju poziciju uz podršku opozicije.

Objava ovog dokumenta podudara se s posjetom američkog državnog tajnika Mikea Pompea, a dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada izravno optužila Moskvu da je pokušala hakirati institucije koje su se bavile istraživanjem cjepiva Covida-19, što je Kremlj negirao. Izvještaj još jednom dokazuje duboku umješanost Kremlja u britanskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:43