TERORIZAM NA OTOKU

Objavljen identitet mladića (25) koji je u crkvi izbo britanskog parlamentarnog zastupnika

Riječ je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu somalskog porijekla
 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

Britanska policija smatra ubojstvo parlamentarnog zastupnika Davida Amessa terorističkim napadom, te je istragu tog zločina u subotu preuzela protuteroristička jedinica Londonske metropolitanske policije.

Sir David Amess bio je 69-godišnji zastupnik britanske vladajuće konzervativne stranke, poznat po svojem aktivizmu u borbi za zaštitu životinja i protiv pobačaja. Ubijen je u petak u metodističkoj crkvi Belfairs, istočno od Londona, u općini Leigh-on-Sea, dijelu njegove izborne jedinice.

Preminuo na mjestu

Amess je na licu mjesta preminuo od zadobivenih ozljeda, a napadača su priveli pripadnici naoružane policije. Radi se o 25-godišnjem mladiću, za kojeg se sumnja kako je povezan s islamističkim terorizmom. U subotu navečer engleski su mediji objavili njegov identitet - riječ je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu somalskog porijekla.

Metropolitanska policija u subotu je pretraživala dvije lokacije na širem londonskom području, no istražitelji zasad vjeruju kako je napadač djelovao sam.

Radi se o već drugom incidentu u posljednjih pet godina u kojem je britanski parlamentarni zastupnik ubijen u svojoj izbornoj jedinici. Laburistička zastupnica Jo Cox ustrijeljena je 2016. godine u selu Birstall, samo nekoliko dana prije održavanja referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Njezin ubojica Thomas Mair bio je radikalni desničar, a za svoj je zločin osuđen na doživotni zatvor.

Na pola koplja

Zastave na svim zgradama britanske vlade u subotu su visjele na pola koplja, a konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona do daljnjega je zaustavila sve promotivne aktivnosti. Amess je bio zastupnik gotovo 40 godina, prvi put izabran 1983., a kolege ga pamte kao aktivnog i predanog parlamentarca. Kraljica ga je 2015. imenovala i vitezom u znak zahvalnosti za njegovu javnu službu.

Voljeli su ga i građani iz njegove izborne jedinice, s kojima bi često razgovarao kada se vlakom vozio kući iz Londona. "Nije se skrivao iza knjige ili novina, razgovarao bi s ljudima", kazao je čelnik lokalne udruge stanara. "Bio je vrlo pristupačan, i vrlo, vrlo će nam nedostajati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:32