OBJAVLJENA ANALIZA

Objavljen kompletan popis: Ovih 20 kompanija izvor je više od polovice jednokratne plastike koja završi u okolišu

U središtu zanimanja ovog projekta su kompanije i zemlje koje su ključni igrači u lancu opskrbe proizvođača plastike polimerima
 Angel Fitor/Sciencephoto/Profimedia

Samo 20 kompanija izvor je više od polovice plastike za jednokratnu upotrebu koja čini najveći dio plastike koja završi u okolišu, zaključak je analize mreže korporacija koje stoje iza proizvodnje plastike, piše BBC.

Kao glavni izvori plastičnog onečišćenja imenovani su petrokemijski divovi poput Exxon Mobila, Dowa i Sinopeca. U analizi je sudjelovao niz institucija, među kojima su Londonska škola za ekonomiju i Institut za okoliš u Stockholmu.

Analiza je također zaključila da je zemlja koja proizvodi najviše plastičnog smeća na svijetu po glavi stanovnika Australija, SAD je drugi, a Britanija na četvrtom mjestu s 40 kilograma plastike po glavi stanovnika godišnje. Protekla godina bila je posebice "plodna" za povećanje jednokratnog otpada zbog pandemije.

U središtu zanimanja ovog projekta su kompanije i zemlje koje su ključni igrači u lancu opskrbe proizvođača plastike polimerima, spojevima od kojih se dobiva plastika. Te kompanije operiraju uz minimalnu regulativu vlada koje su se dosad u svom pokušaju da obuzdaju rast nerazgradivog smeća na svijetu fokusirale u prvom redu na male kompanije koje proizvode finalni proizvod i na potrošače.

U analizi izvora zagađenja između ostalog se donosi: Plastika za jednokratnu upotrebu čini više od 30 posto plastike koja se proizvodi svake godine. Gotovo 98 posto proizvodi se od fosilnih goriva. Jednokratna plastika čini većinu odbačene plastike u svijetu: više od 130 milijuna metričkih tona 2019. godine. Većina se spaljuje, odbacuje na smetlišta ili izravno u okoliš. Dobar dio završava u oceanima, oko 13 milijuna metričkih tona, svake godine. U moru se raspada na sitne čestice koje utječu na zdravlje morskog svijeta, ali i na sposobnost oceana da skladišti ugljik. Jednokratna plastika sadrži kemijske aditive koji su pronađeni u ljudima, a povezani su s nizom reproduktivnih problema.

Ako se proizvodnja jednokratne plastike nastavi ovim tempom, činit će pet do deset posto svih štetnih emisija do 2050. godine. No već desetljećima ova industrija radi uz minimalnu regulativu i transparentnost, ističe se u zaključcima studije.

"Rezultati su važni jer pokazuju da je plastična kriza u rukama samo 20 kompanija. Dosad je naglasak bio stavljan na potrošače, ali sada je jasno da se trebamo posvetiti i izvorima, a to bi u prvom redu trebala učiniti politika regulativama, ali i financijski sektori koji također igra važnu ulogu. To su igrači koji bi trebali pritisnuti proizvođače da umjesto korištenja fosilnih goriva za sirovine, proizvode recikliranu plastiku", komentirao je zaključke Dominic Charles iz australske zaklade Minderoo, koja je inicirala projekt.

U izvještaju se navodi da bi proizvodnja plastike trebala porasti za 30 posto u narednih pet godina. "Osim što potrošnja fosilnih goriva mijenja klimu, to je primarni materijal za jednokratnu plastiku koja uništava naše oceane", istaknuo je, pak, Sam Fankhauser sa Sveučilišta u Oxfordu, koji je sudjelovao u istraživanju.

Važan je podatak da veliki svjetski ulagači i banke sudjeluju u krizi s jednokratnom plastikom. Dvadeset ulagača, poput američke Vanguard Grupe, BlackRocka i Capital Grupe u svojim rukama drže dionice proizvođača polimera u vrijednosti od 300 milijardi dolara. Dvadeset najvećih svjetskih banaka poput Barclaysa, HSBC-ja i Bank of America pozajmili su, prema procjenama, gotovo 30 milijardi dolara za proizvodnju štetnih polimera za jednokratnu plastiku od 2011. godine. U ukupnoj proizvodnji polimera za plastične proizvode samo dva posto je 2019. godine činila reciklirana plastika.

Plastika za jednokratnu upotrebu je i geopolitički problem. Naime, za tranziciju na proizvode bolje za okoliš trebat će politička volja. Zašto je tako jasno je iz podatka da je 30 posto sektora po kriteriju vrijednosti u rukama država. Na čelu su Saudijska Arabija, Kina i UAE.

Nakon Exxon Mobila ovo su najveći proizvođači plastike koji se navode u analizi: Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT i China Resources.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:30