KONAČNA ODLUKA

OBJAVLJENA KONAČNA ODLUKA SUDA BOSNE I HERCEGOVINE 'Zdravka Mamića nećemo izručiti Hrvatskoj'

Zdravko Mamić
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Bosna i Hercegovina Hrvatskoj neće izručiti savjetnika Građanskog nogometnog kluba Dinamo Zagreb Zdravka Mamića koji je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz Dinama, piše Dnevni avaz.

Konačnu odluku Prizivnog vijeća suda BiH koja je donesea 24. srpnja Dnevnom je avazu potvrdila Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužiteljstva BiH. U sudu pojašnjavaju da su samo ispitivali postojanje zakonskih pretpostavki za izručenje i da konačnu odluku o tome donosi ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

Prizivno vijeće suda BiH po službenoj je dužnosti preispitao raniju odluku Izvanraspravnog vijeća suda BiH, koje je konstatiralo da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Mamića u Hrvatsku. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaknulo da je propisana zabrana izručenja državljana Bosne i Hercegovine.

- Uvidom u optužnicu utvrđeno je da kazneno djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, točnije, poslije 28. studenog 2012. godine, rekla je Bosiljčić prije dva tjedna. Tada je naime i predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Dnevni avaz piše da Hrvatska sada može zamoliti pravosudne organe Bosne i Hercegovine da se Mamiću sudi u BiH. Mamić je u intervjuu za Dnevni avaz rekao da bi želio da mu se sudi u BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:58