‘EL NINO ZIMA‘

Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu: Evo kakve će biti temperature i koliko nas snijega čeka!

Na zapadu Europe očekuju se temperature više od uobičajenih...

Ilustrativna fotografija 

 Luka Gerlanc/Cropix

Stranica Severe Weather Europe objavila je prvu vremensku prognozu za nadolazeću zimu. Prvi pogled na prognozu za zimu 2023./2024. pokazuje očit utjecaj El Nina. Postoji izražena promjena u uzrocima mlazne struje u usporedbi s prošlom godinom, uz pojavu trendova za dinamičke vremenske obrasce u središnjim i istočnim dijelovima SAD-a te u sjevernoj Europi.

Utjecaj El Nina na zimu

El Nino će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

Kada se gledaju najnovije globalne oceanske anomalije, meteorolozi su promatrali tri regije u nadolazećoj zimi. Svaka ima svoju ulogu i značaj u različitim područjima i vremenskim razmjerima. U središtu je ENSO: El Nino južna oscilacija, jedna od najpoznatijih oceanskih oscilacija s posebno jakim utjecajem tijekom zime. Trenutno je u toploj fazi zvanoj El Nino, a obično dolazi do promjene faze svakih 1-3 godine.

ENSO značajno utječe na tropsku kišu, uzorke traka i složenu razmjenu oceana i atmosfere. Te promjene, s određenim zakašnjenjem, utječu na cirkulaciju u ostatku svijeta.

Za vrijeme El Nina, dizanje zraka u istočnom Pacifiku uzrokuje više oluja i oborina i snižava tlak nad tom regijom. Istovremeno se zrak spušta u zapadnom Pacifiku, uzrokujući stabilno vrijeme i uvjete visokog tlaka.

Tako El Nino znatno utječe na tropske padaline i uzorke tlaka i tako utječe na povratni sustav oceana i atmosfere. Iz najnovije analize površine tropskog Tihog oceana vide se izražene tople anomalije El Nina, koje počinju u istočnom tropskom Pacifiku i šire se prema zapadu.

Formacija struja kakva nastaje za vrijeme El Nina donosi hladnije vrijeme na istok SAD-a i olujno zimsko vrijeme na Island i Britansko otočje. Na sjeveru SAD-a i u zapadnoj Kanadi takvo područje niskog tlaka u sjevernom Pacifiku donosi temperature više od uobičajenih. No južnopacifičko mlazno strujanje se produljuje i pojačava tijekom El Nina i to donosi nizak tlak i oluje s puno oborina te hladnijim vremenom na jug SAD-a.

Još jedno područje visokog tlaka nalazi se iznad juga Grenlanda i sjeverozapada Europe. Gledajući temperaturne anomalije u prosječnoj El Nino zimi, vide se niže temperature na području juga SAD-a i dijelu istoka, dok će sjeverna polovica zemlje biti toplija nego inače.

Mijenjaju se obrasci snježnih padalina

Kada je riječ o padalinama, prosječna El Nino zima donosi više oborina na jugu, dok sušniji zimski uvjeti prevladavaju na sjeverozapadu SAD-a.

El Nino mijenja i obrasce snježnih padalina. Tako za vrijeme El Nino zime na sjeveru SAD-a obično bude manje snijega, no više ga bude u središnjim i južnim dijelovima SAD-a. To se uglavnom događa zbog sustava visokog tlaka. Uz više vlage, šanse za snježne padaline rastu na jugu. Nakon što prođe Kanadu i SAD, mlazna struja se kreće prema sjevernom Atlantiku, odakle ide prema Europi.

Učinci ENSO-a mnogo su manje izravni u Europi nego u Sjevernoj Americi zbog drugih čimbenika kao što je postojeći uzorak tlaka u Sjevernom Atlantiku.

Gledajući temperature, vidljiv je hladni signal nad sjevernom Europom, a on postoji i iznad zapadne Europe, dok su temperature više od uobičajenih prema istoku u prosječnoj El Nino zimi.

Više se oborina očekuje u sjeverozapadnoj Skandinaviji i nad dijelovima središnje i jugoistočne Europe. Zapadna je Europa obično suša tijekom El Nino zime.

Najviše snijega bi moglo biti iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe, kao i nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije.

Tri modela za zimu 2023./2024.

Severe Weather Europe se fokusirao na tri modela za prognozu za zimu 2023./2024. Radi se o prosječnoj prognozi za tri meteorološka mjeseca: prosinac, siječanj i veljaču, a pokazuju se opće prevladavajuće vremenske prilike.

Čak i da su ovi modeli 100 posto točni, to ne znaju da bi takvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom, javlja Severe Weather Europe, već samo sugerira kako bi oni mogli izgledati većinu vremena.

Prema prognozi ECMWF-a, povećane su šanse za hladnoću na istoku SAD-a i u dijelovima Europe sredinom i krajem zime. Negativan NAO indeks znači slabiju cirkulaciju polarne mlazne struje iznad sjevernog Atlantika i lakše ispuštanje hladnijeg zraka u istočni dio SAD-a i u dijelove Europe.

U većem dijelu Kanade i dijelovima sjevernog SAD-a vide se temperature iznad prosjeka. Na zapadu Europe očekuju se temperature više od uobičajenih.

Hladna anomalija se očekuje u južnim Sjedinjenim Američkim Državama zbog pojačane suptropske mlazne struje i više sustava niskog tlaka koji prolazi regijom.

Kada je riječ o oborinama, Europa bi ove zime mogla imati natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i Skandinavije.

Za razdoblje od studenog do siječnja vidi se da bi u Europi moglo biti ispodprosječne količine snijega, osim u Alpama i Skandinaviji.

Prema modelu CanSIPS iz kanadskog meteorološkog ureda predviđa se hladna zima od sredine do kraja time u dijelovima Europe. Hladna anomalija je nad sjevernim dijelovima, s povremenim proširenjima u središnju Europu. Ovaj model pokazuje više oborina u većem dijelu srednje i južne Europe, dok se za sjevernu Europu prognozira manje oborina.

Treći model, NMME, kombinira nekoliko pojedinačnih modela kako bi prikazao prosječnu sliku, no on se ne fokusira na Europu.

Više oborina, no manje snijega

Ukratko, očekuje se da će Europa imati temperature više od prosjeka u zapadnom i središnjem dijelu kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima.

Kada je riječ o oborinama, više ih se očekuje nad srednjom i južnom Europom. Unatoč više oborina, manje će biti snijega u Europi, osim u višim predjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:21