UZNEMIRUJUĆE

Objavljena snimka crnih policajaca koji brutalno mlate crnca: ‘Je***o ću te ispendrečiti!‘

Snimke koje su načinile kamere na odorama policajaca pokazale su da mu nijedan od svih s kojima je došao u kontakt nije pružio prvu pomoć

Kadrovi iz snimaka premlaćivanja Tyrea Nicholsa

 Screenshot/Twitter; Youtube

Snimka na kojoj se može vidjeti kako pet memfiških policajaca mlati 29-godišnjeg Crnca Tyrea Nicholsa objavljena je u petak, piše The Associated Press.

Na snimci se može vidjeti kako policajci, također Crnci, Nicholsa udaraju šakama, nogama i pendrecima. Nichols je za vrijeme batinanja dozivao svoju majku.

Snimka je također pokazala da su policajci prvo ganjali Nicholsa te da su ga prostački vrijeđali dok su ga tukli. Nakon što su ga brutalno izudarali, policajci su nasilni čin i proslavili.

Videozapis koji pokazuje da je premlaćivanje mladića trajalo tri minute objavljen je nakon što su policajci u četvrtak optuženi za ubojstvo Nicholsa.

Nakon što je prvi policajac Nicholsa izvukao iz vozila u kojem se nalazio, može se čuti da je mladić rekao da "ništa nije napravio". Policajci su ga potom srušili na tlo.

- Šokiraj ga! Šokiraj ga! - zaurlao je jedan od petorice policajaca.

- U redu je, na tlu sam - mirno je rekao Nichols.

- Stvarno ulažete velik napor. Ja samo pokušavam otići kući - dodao je Nichols.

- Prestanite, ništa ne radim - kriknuo je kasnije mladić.

Na snimci se zatim može vidjeti kako Nichols trči, a jedan od policajca na njega puca iz elektrošokera. Policajci su nakon toga potrčali za njim. U potjeru su se uključili i drugi policajci, a Nichols je uhvaćen na drugom križanju. Policajci su ga potom stali udarati s pendrecima te nogama i šakama.

Snimke koje su načinile sigurnosne kamere pokazuju da su tri policajca okružila Nicholsa dok je ležao na ulici između policijskih automobila. Četvrti je policajac bio u blizini.

Dva su policajca držala Nicholsa dok se ovaj vrzmao na tlu, a treći ga je zatim naoko nogom udario u glavu. Nichols je potom skliznuo na tlo, a isti ga je policajac ponovno udario. Četvrti im se policajac potom približio i izvadio pendrek.

- Je***o ću te ispendrečit - rekao je jedan od policajaca. Kamera koja se nalazila na njegovim prsima snimila je kako je pendrek podigao u zrak dok je najmanje jedan drugi policajac držao Nicholsa. Policajac s pendrek zatim je mladića najmanje tri puta pendrekom odalamio po leđima.

Policajci su zatim Nicholsa uzdigli na noge, no ovaj je jedva mogao stajati.

Jedan ga je policajac zatim udario šakom u lice, a onaj s pendrekom ga je nastavio zlostavljati. Nichols se potom sapleo i okrenuo, a dva su ga policajca držala. Policajac koji ga je udario šakom zatim se odšetao do Nicholsova lica te udario još četiri puta. Mladić se potom srušio.

Nakon toga su do Nicholsa došla još tri policajca, a jedan od njih ga je udario nogom dok je bio na tlu.

Snimke koje su načinile kamere na odorama policajaca pokazale su da mu nijedan od svih s kojima je došao u kontakt nije pružio prvu pomoć. Hitna mu je pomoć ukazana više od 20 minuta nakon premlaćivanja iako su dva vatrogasca s medicinskom opremom na lice mjesta stigla unutar 10 minuta.

Policajci su tijekom incidenta više puta ustvrdili da je Nichols radio nešto što se ne može vidjeti na nijednoj od snimaka. Državni odvjetnik i drugi dužnosnici također su demantirali tvrdnje policajaca. Jedan je policajac tako rekao da je Nichols u jednom trenutku posegnuo za svojim pištoljem te da ga je skoro uzeo u ruku. To se ne može vidjeti ni na jednom od videozapisa koji su nastali tijekom incidenta.

Nicholsa su policajci optužili i za bivanje po utjecajem narkotika, no kasnije je jedan policajac rekao da takve supstance nisu pronađeno u mladićevu automobilu. Drugi je policajac na to rekao da ih je tijekom bijega vjerojatno negdje bacio.

Još nisu objavljeni rezultati obdukcije Nicholsa, a lokalne su vlasti rekle da se čini da su policajci mladića zaustavili bez opravdanog razloga. Dodali su da u njegovu automobilu nisu našli ništa vrijedno spomena.

Ponašanje policajaca opisano je kao "odvratno, bezobzirno i nehumano".

Prosvjedi su izbili nakon Nicholsovog stradavanja, a predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izrazio je nadu da neće postati nasilni. Nicholsova je obitelj prosvjednike zamolila da okupljanja ostanu miroljubiva.

Policajci koji su sudjelovali u premlaćivanju Nicholsa optuženi su za teško ubojstvo, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, otmicu, neprimjereno ponašanje na dužnosti te ugnjetavanje.

Teško se ubojstvo u saveznoj državi Tennessee kažnjava kaznom zatvora u trajanju od 15 do 60 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 05:37