SVE U PLAMENU

Objavljena snimka eksplozije na Krimskom mostu; Rusi: ‘Grunuo je kamion‘; Stručnjak: ‘Djeluje kao dobro pripremljen napad‘

Neimenovani stručnjak za eksplozive rekao je da eksploziju i požar na Kerčkom mostu vjerojatno nije uzrokovao projektil

Prizor eksplozije na Kerčkom mostu

 Screenshot: Twitter/Osint Technical/

Spremnik s gorivom zapalio se rano u subotu na Kerčkom mostu, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, dok ukrajinski mediji pišu o eksploziji, a na snimkama objavljenima na Twitteru vidi se željeznička kompozicija u plamenu.

Promet je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. kako bi spojio Krim na rusku prijevoznu mrežu.

"Gori spremnik s gorivom na jednom od dijelova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni", objavila je RIA, citiravši pokrajinskog dužnosnika, no nije navela uzrok.

Agencija Reuters prenijela je izvješća ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija u otprilike 6 sati ujutro, a na snimkama objavljenima na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnoga mosta teško oštećen.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća i snimke.

Društvenim mrežama počeli su se širiti i videozapisi na kojima se vidi kako je na mostu eksplodirao kamion.

Neimenovani stručnjak za eksplozive, kojega je kontaktirao BBC, rekao je da eksploziju i požar na Kerčkom mostu vjerojatno nije uzrokovao projektil.

- Ne vidi se konkretno mjesto udara i fragmentacijska šteta na površini mosta, što sugerira da nije korišteno oružje koje je udarilo iz zraka - izjavio je.

Prema njemu, uzrok eksplozije mogao bi biti "dobro planiran napad", ali na samome mostu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Rusija je u rujnu najavila aneksiju pokrajina Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon što je održala referendume, za koje Kijev i zapad smatraju da nisu legitimni i da su održani pod prijetnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 05:50