VAPAJ ZA POMOĆ

OBJAVLJENA SNIMKA FRANCUSKINJE OTETE U JEMENU: 'Molim vas predsjedniče Hollande, vratite me'

DUBAI - Video-snimka Francuskinje Isabelle Prime, otete prije više od tri mjeseca u Sani, glavnom gradu Jemena, stavljena je on line na YouTubeu.

U video zapisu koji traje 21 sekundu, mlada žena odjevena u crno sjedi na tlu i obraća se francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i jemenskom Abdu Rabu Mansuru Hadiju moleći ih da porade na njezinom oslobađanju.

Isabelle Prime, koja je radila kao savjetnica jemenskog Društvenog fonda za razvoj, i njezinu jemensku prevoditeljicu Šerin Makaui, otele su 24. veljače u Sani osobe prerušene u policajce dok su žene odlazile na posao automobilom.

Otada nije procurila nikakva informacija o identitetu otmičara. Šerin Makaui izjavila je da je oslobođena 10. ožujka u Adenu, na jugu Jemena.

Nakon otmice, predsjednik Hollande zatražio je "u najkraćem roku" oslobađanje Isabelle Prime, stare 30 godina, podrijetlom sa zapada Francuske.

"Radimo odlučno i diskretno na oslobađanju naše sunarodnjakinje", naveo je u ponedjeljak diplomatski izvor u Parizu u izjavi za regionalni dnevnik Ouest-Paris komentirajući pojavu videa.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova provjerava autentičnost snimke, kazao je u ponedjeljak jedan dužnosnik.

Jemen je utočište jednog od najaktivnijih ogranaka al Kaide, kojoj plemenski otmičari navodno često prodaju otete žrtve.

Od otmice Francuskinje situacija u zemlji je postala još kompliciranija, nakon što je u ožujku u egzil otišao predsjednik Abd Rabu Mansur Hadi bježeći pred prijetnjom šijitskih Hutija, protiv čijih pozicija koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvodi zračne udare želeći omogućiti povratak predsjednika u zemlju.

U sukobima je od 19. ožujka poginulo 2,000 ljudi, a ranjeno preko 8.000, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:25