NEVJEROJATNI VIDEO

Objavljena snimka incidenta: Pogledajte kako je ruski avion ‘nasrnuo‘ na američki dron

SAD nisu u mogućnosti izvući išta od obavještajne vrijednosti iz ostataka tog drona

Ruski avion Su-27 ispušta gorivo na američki dron

 US European Command

Europsko zapovjedništvo američke vojske objavilo je snimku bliskog susreta američkog drona i ruskog borbenog aviona, a koji se odigrao iznad Crnog mora.

Na snimci se vide ključni trenuci tog incidenta u zraku, za koji Pentagon kaže da je trajao 30 do 40 minuta. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prelijetao pokraj njihovog drona i izvodili opasne manevre, poput ispuštanja goriva na dron u letu. Konačno, jedan od tih preleta rezultirao je udarom u američki dron kojem je time oštećen propeler te je završio u moru.

Sam video prikazuje kameru drona MQ-9 Reaper usmjerenu unatrag prema njegovom repu, a vidi se i propeler drona.

Zatim se vidi kako se približava ruski borbeni avion Suhoj Su-27. Kako se ruski lovac približava, vidi se da počinje ispuštati gorivo dok presreće američki dron. U drugom dijelu snimke ponovno prolazi ruski mlažnjak i opet izbacuje gorivo približavajući se dronu.

Video iz drona je tada prekinut jer se ruski borbeni zrakoplov sudario s dronom i oštetio mu propeler, što je prisililo ljude koji su njim upravljali da ga obore u Crno more. Rusija je demantirala da je došlo do tog sudara.

Kad je kamera ponovno počela prikazivati snimku, vidi se propeler oštećen od sudara.

Operateri su uspješno upravljali letjelicom s oštećenim propelerom kao s jedrilicom, a srušili su je u međunarodne vode jugozapadno od Krima.

Dvojica američkih dužnosnika su za CNN rekli da su operateri izbrisali softver tog drona i na taj način smanjili rizik da tajni materijali padnu u ruke neprijatelja prije nego što se dron srušio.

Koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je za CNN da dron nije pronađen i da nije siguran da će ga SAD moći vratiti.

- Pao je u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji, rekao je Kirby.

Moskva je pak jasno dala do znanja da će pokušati iz mora izvući olupinu drona. Dvojica su dužnosnika za CNN rekla i da je Rusija došla do mjesta gdje se u more srušio MQ-9. Kirby to nije mogao potvrditi, no rekao je da čak i ako se Rusi dočepaju olupine drona, američke vlasti su poduzele mjere da iz njega ne mogu izvući korisne informacije.

- To je naše vlasništvo, dodao je Kirby.

Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki.

State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:04