UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Objavljena spektakularna snimka napada na rusku Crnomorsku flotu; Ukrajinci: ‘Eliminirali smo 71.000 Rusa!‘

Ključne događaje 249. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Napad na crnomorsku flotu, ukrajinski vojnik

 /Twitter/ Daniel Leal/Afp

Ključni događaji:

- Ukrajinski veleposlanik u RH: Očito je da je Kremlj još u rujnu odlučio blokirati naš izvoz hrane

- Francuska: Ruske optužbe protiv Britanije su neutemeljene

- EU kritizira rusku suspenziju ugovora o izvozu ukrajinskog žita

- Smijenjen ruski general kojeg je kritizirao Kadirov

- Masivni napad dronovima na crnomorsku flotu

- Biden: Odluka Rusije da suspendira ugovor o žitu je nečuvena

- Putinova ‘privatna vojska‘ regrutira ruske osuđenike s HIV-om i hepatitisom C


Objavljena nova snimka napada na Crnomorsku flotu

Objavljena je nova, spektakularna snimka teškog napada na rusku Crnomorsku flotu. Pritom je korišteno devet bespilotnih letjelica, a Rusija je optužila Britance za umiješanost u subotnji napad. U svom odgovoru, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) reklo je da Rusija "širi lažne tvrdnje epskih razmjera". Rusija je odgovorila pokretanjem velikih napada na ukrajinsku infrastrukturu, posebice na energetsku mrežu zemlje.


Ukrajinci objavili: ‘Eliminirali smo preko 71.000 Rusa!‘

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je podatak da su dosad "eliminirali" najmanje 71.200 ruskih vojnika, uključujući i više od 5400 oklopnih borbenih vozila, 2672 tenka i 274 vojna zrakoplova.


Rusi kažu da su identificirali dronove koji su napali Crnomorsku flotu

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je priopćilo da je pronašlo i analiziralo olupinu dronova korištenih u napadu na brodove ruske Crnomorske flote na Krimu dan ranije, istaknuvši da su dronovi bili opremljeni navigacijom kanadske proizvodnje.

Ministarstvo je priopćilo da je Ukrajina napala Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja sa 16 bespilotnih letjelica rano u subotu te da su "specijalci" britanske mornarice pomogli koordinirati, kako su kazali, teroristički napad, što je Velika Britanija demantirala.

Rusija tvrdi da je odbacila napad, a da su napadnuti brodovi bili uključeni u osiguravanje koridora za izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ukrajinski dužnosnici nagovijestili su da je sama Rusija možda odgovorna za eksplozije, što je iskoristila kao izgovor za povlačenje iz ugovora o izvozu žita sklopljenog uz posredovanje UN-a i Turske, što je potez kojim se potkopavaju napori za ublažavanjem globalne krize s hranom.

Reuters nije verificirao navode nijedne strane.

"Prema rezultatima podataka prikupljenih iz memorije navigacijskog prijamnika, utvrđeno je da je lansiranje pomorskih bespilotnih letjelica izvršeno s obale u blizini grada Odese", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Također su utvrdili i da je analiza pokazala da su dronovi bili opremljeni navigacijskim modulima kanadske proizvodnje za koji je rekla da ga je izvela Ukrajina pod britanskim vodstvom, što je Britanija demantirala.

Dodaje se da su se bespilotne letjelice kretale duž sigurnosne zone "koridora žita", prije nego što su promijenile kurs prema ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ministarstvo navodi kako se čini da je jedna od pomorskih bespilotnih letjelica krenula iz sigurnosne zone samog žitnog koridora.

"To može značiti preliminarno lansiranje ovog uređaja s jednog od civilnih brodova koje je Kijev ili njegovi zapadni pokrovitelji unajmio za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz morskih luka Ukrajine", priopćilo je ministarstvo obrane.


Rusija: Spremni smo za pregovore, ali samo ako im Zapad ozbiljno pristupi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Kremlj spreman pregovarati ako Zapad "u potpunosti uzme u obzir interese Rusije‘‘, javlja ruska državna novinska kuća RIA Novosti.

Lavrov je rekao da će zapadni čelnici također morati ponuditi "ozbiljan pristup koji će pridonijeti smirivanju napetosti".

image

Sergej Lavrov

Handout/Afp

Glasnogovrnik Kremlja Dmitrij Peskov danas je dao slične komentare, rekavši da bi Vladimir Putin i Joe Biden mogli "raspravljati o ruskim sigurnosnim jamstvima", ali da bi takvi razgovori zahtijevali spremnost SAD-a da se vrate na "stanje od prosinca do siječnja".

Podsjetimo, još u prosincu Kremlj je sastavio nacrte sporazuma i poslao ih NATO-u i SAD-u.

U dokumentima se zahtijevalo da se NATO neće dalje širiti i da će odustati od bilo kakve vojne aktivnosti na području Ukrajine, drugih država istočne Europe i središnje Azije. Tada su SAD i NATO te prijedloge odbacili.

Inače, sljedećeg mjeseca, summitu G20 najvećih svjetskih gospodarstava prisustvovat će i Putin i Biden.

Međutim, Politico je izvijestio da američki dužnosnici rade na tome da se dvojica čelnika ne susretnu na summitu.


Ukrajinski veleposlanik u RH: Očito je da je Kremlj još u rujnu odlučio blokirati naš izvoz hrane

Ponovnu rusku blokadu ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora za Jutarnji list komentirao je veleposlanik Ukrajine u RH Vasilj Kirilič.

- Na današnji dan u morskom koridoru žitarica je red u kojem se nalazi 176 brodova s prehrambenim proizvodima.

Stvaranje tog reda počelo je još u rujnu, što znači da je upravo u rujnu bila donesena ruska odluka o ponovnom blokiranju morskog izvoza hrane iz Ukrajine.

Rusija svjesno radi na vraćanju oštre prehrambene krize i prijetnje velike gladi u desecima zemalja Afrike i Azije - kazao nam je Kirilič.

image

Vasilj Kirilič

Vanesa Pandzic/Cropix

- Ruske izjave i odluke u vezi s izvoznom inicijativom žitarica nemaju i ne mogu imati nikakve veze s bilo kakvim eksplozijama u Krimu 29. listopada. Očito je da je Kremlj još u rujnu odlučio blokirati naš izvoz hrane, inače se ovaj brodski red ne bi stvorio.

Najgore posljedice takvog ruskog djelovanja u odnosu na naš pomorski izvoz bit će za zemlje Afrike i Azije.

Rusija namjerno to radi, blokirajući našu opskrbu. Rusiji nije mjesto u G-20 i bilo kojim drugim formatima međunarodne komunikacije - istaknuo je Kirilič.

- Prije nego što je Rusija počela sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu i blokirala naše luke, u svijetu nije ni postojala takva prijetnja destabilizacije velikih razmjera zbog oštre prehrambene krize, koja je sada zbog ruske agresije.

Dvije trećine našeg morskog prehrambenog izvoza u okviru inicijative za izvoz žitarica otišlo je upravo u Afriku i Aziju.

Rusija nam je ukrala 500.000 tona žita, a sada to žito pokušava iskoristiti za svoju propagandu i obmanu. Odgovornost je partnera osigurati nastavak rada žitnog koridora, koji je blokirala Rusija.

Očekujemo da naši partneri izvrše pritisak na Rusiju kako bi ti brodovi krenuli u skladu s ugovorima i kako bi novi brodovi mogli ući u ukrajinske luke na utovar - zaključio je za Jutarnji list ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.


Francuska: Ruske optužbe protiv Britanije su neutemeljene

Ruske optužbe da je Britanija sudjelovala u napadima na plinovod Sjeverni tok i brodove ruske mornarice na Krimu su neutemeljene, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Optužbe su dio strategije Moskve "da odvrati pozornost od svoje isključive odgovornosti u agresivonom ratu koji vodi protiv Ukrajine", rekao je zamjenik glasnogovornika ministarstva u izjavi.

Minolovac ruske Crnomorske flote oštećen je u Sevastopolju tijekom napada dronom na poluotok Krim kojeg je anektirala Rusija, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane u subotu u Moskvi.

Prema tvrdnjama ministarstva, napade je izvela Ukrajina pod vodstvom britanskih stručnjaka.

Ministarstvo tvrdi da je London odgovoran i za napade na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u rujnu.

Pri tome nisu nikakvim dokazima potkrijepili svoje tvrdnje.

Britanija je u subotu odbacila ruske optužbe, istaknuvši da je riječ o "lažnim tvrdnjama epskih razmjera".

"Kako bi umanjilo svoje katastrofalno vođenje ilegalne invazije na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane pribjegava širenju lažnih tvrdnji epskih razmjera", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.


EU kritizira rusku suspenziju ugovora o izvozu ukrajinskog žita

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell kritizirao je rusku ponovnu blokadu ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

Ova odluka "dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu prijeko potrebnih žitarica i gnojiva za rješavanje globalne prehrambene krize uzrokovane ratom protiv Ukrajine", napisao je Borrell u tvitu u nedjelju.

"EU poziva Rusiju da povuče svoju odluku", napisao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken kritizirao je odluku Kremlja na sličan način u subotu navečer.

Rusija je tijekom vikenda objavila da suspendira sporazum postignut u srpnju uz posredovanje Turske i UN-a.

Okrivila je napade dronovima na Crnomorsku flotu u gradu Sevastopolju na Krimskom poluotoku.

Dogovor o žitu okončao je višemjesečnu blokadu ukrajinskog izvoza žitarica nakon početka ruske invazije.


Smijenjen ruski general kojeg je kritizirao Kadirov

Više ruskih medija, uključujući i državnu čečensku televiziju, prenijelo je informaciju kako je general-pukovnik Aleksandar Lapin, zapovjednik Centralne vojne oblasti, smijenjen sa ove pozicije.

image

Aleksandar Lapin

Aleksandr Kondratuk/Sputnik Via Afp

Lapinov rad je u više navrata kritizirao čečenski lider Ramzan Kadirov. On je Lapina, između ostalog, okrivio za ruski gubitak grada Limana i rekao da je Lapin ‘bez talenta‘.

Kadirovu je smetalo i što je Lapin dobio titulu heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ‘tamo nije bio ni prisutan‘.


Masivni napad dronovima na crnomorsku flotu

Ukrajina je izvela masivni napad dronovima na crnomorsku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, oštetivši jedan ratni brod, tvrdi Rusija.

Korišteno je devet bespilotnih letjelica, rekao je visoki dužnosnik, a Ukrajina još nije komentirala ove navode.

Rusija je optužila britanske trupe za umiješanost u subotnji napad te za dizanje u zrak plinovoda prošlog mjeseca.

U svom odgovoru, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) reklo je da Rusija "širi lažne tvrdnje epskih razmjera".

Kako bilo, nova snimka pokazuje dron koji juri prema jednom od brodova, dok ruski helikopter pokušava potopiti improvizirano plovilo napunjeno eksplozivom.


Biden: Odluka Rusije da suspendira ugovor o žitu je nečuvena

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je odluku Rusije da obustavi svoje sudjelovanje u sporazumu o žitu uz posredovanje UN-a "nečuvenom" i rekao da će to povećati glad u svijetu.

Ranije je Moskva objavila da će prekinuti svoju ulogu u ugovoru o izvozu žitarica nakon napada na brojne brodove na okupiranom Krimu.

Sporazum je potpisan u srpnju i dopuštao je izvoz ukrajinskog žita iz blokiranih luka.

Glasnogovornik UN-a rekao je da su u kontaktu s ruskim vlastima i da se sve strane trebaju suzdržati od poduzimanja bilo čega što bi ugrozilo dogovor.


Putinova ‘privatna vojska‘ regrutira ruske osuđenike s HIV-om i hepatitisom C

Wagner grupa, koju neki nazivaju Putinovom privatnom vojskom, očito snižava svoje standarde i regrutira ruske osuđenike koji boluju od teških bolesti, uključujući HIV i hepatitis C, za rat u Ukrajini. Ovu vijest objavila je britanska obavještajna služba, pozivajući se na čelnika te organizacije Jevgenija Prigožina.

Britansko ministarstvo obrane kaže da je u ranijim sukobima Wagner grupa zadržala "relativno visoke standarde zapošljavanja" s mnogim njezinim operativcima koji su prethodno služili kao profesionalni vojnici.

- Prijem zatvorenika s ozbiljnim zdravstvenim problemima naglašava pristup koji sada daje prednost brojevima ispred iskustva ili kvalitete - napisali su na Twitteru.


Blinken razgovarao s indijskim kolegom o ruskom ratu protiv Ukrajine

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u subotu sa svojim indijskim kolegom između ostalih pitanja i o ruskom ratu protiv Ukrajine, priopćio je State Department.

image

Antony Blinken i Subrahmanyam Jaishankar

Saul Loeb/Afp

Blinken je razgovarao s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom o "regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući protuterorističku suradnju i stalnu agresiju Rusije protiv Ukrajine", navode u priopćenju.

Indija je bila veliki kupac ruske nafte koja joj pomaže financirati rat protiv Ukrajine, prenosi Reuters.

Rusko veleposlanstvo u Indiji priopćilo je u četvrtak da će Jaishankar posjetiti Rusiju 8. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:24