DETALJI DOGOVORA

Objavljena znakovita Prigožinova montaža, cure nove informacije: Šef Wagnera ipak je pobjednik?

ISW navodi da je ključno pitanje nakon ‘paklene subote‘ hoće li wagnerovci i u kojoj mjeri nastaviti sudjelovanje u ratu u Ukrajini

Jevgenij Prigožin

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ruski mediji i dalje nagađaju o detaljima dogovora Prigožina i Putina u kojem je posredovao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko. Međutim, Institut za proučavanje rata prvi put u prvi plan stavlja dva nova imena - šefa ureda ruskog predsjednika Antona Vaina i ruskog veleposlanika u Bjelorusiji Borisa Grizlova.

Oni su, navodno, imali jednu od ključnih uloga u događanjima od subote kada su se tenkovi Wagnera zaustavili na manje od 300 kilometara od Moskve. Prema navodima Meduze i ISW-a, Prigožin je u subotu oko podneva pokušao stupiti u kontakt s administracijom ruskog predsjednika, ali Putin je odbio bilo kakav kontakt s odmetnutim moćnikom. Međutim, šef Wagnera, očito se uspaničario kada je shvatio kada je shvatio da nije dobio potporu kakvu je očekivao, i vrlo brzo je krenuo u pregovore s Lukašenkom, Vainom i Grizlovim. Prigožin se uspaničio i zbog činjenice da su njegovi vojnici pobili pilote i zračno osoblje ruskih vojnih snaga i strahovao je da će ga Putin smatrati odgovornim za taj čin.

Portal Meduza, pozivajući se na neke ruske izvore, navodi da Putin nakon svega čak i razmišlja o promjenama u Ministarstvu obrane. Neki su otišli tako daleko i sugeriraju da je to dio dogovora s Prigožinom.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera vojske general Valerij Gerasimov nisu se vidjeli ni čuli do trenutka kada je Prigožin krenuo u akciju, a sada se špekulira da bi Aleksej Djumin, trenutni guverner Tulske oblasti, mogao zamijeniti Šojgua. Ako je ta informacija točna, to bi bila ogromna Prigožinova pobjeda.

Kakav god bio dogovor, Prigožinu se od subote navečer gubi svaki trag. Ruska televizija RTVI navodi da je Prigožinova press služba javila da šef Wagnera ‘šalje pozdrave‘ i da će odgovoriti na sva pitanja ‘kada razina komunikacije bude normalna‘. Zanimljiva je i objava Telegram kanala koji je usko povezan s Wagnerom na kojem je objavljena fotografija Prigožina koji drži prst na usnama. U potpisu stoji ‘planovi vole šutnju‘. Dakle, to je fraza koju Ukrajinci često koriste za svoju protuofenzivu.

ISW navodi da je ključno pitanje nakon ‘paklene subote‘ hoće li wagnerovci i u kojoj mjeri nastaviti sudjelovanje u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:42