DRAMA NA BLISKOM ISTOKU

OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE I SNIMKE VOZILA U KOJEMU JE UBIJEN GENERAL SULEJMANI Konvoj s generalom napuštao je zračnu luku kada je započeo napad dronom

 
 AFP

Generala Kasema Soleimanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u Iraku, po nalogu predsjednika Donalda Trumpa, javljaju svjetske novinske agencije.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je ubijen u američkome zračnom napadu.

Iračka vojska objavila je fotografije i snimke uništenog i zapaljenog vozila u kojemu se nalazio zapovjednik Soleimani, koji se u Iranu smatrao božanstvom, a predviđali su da bi mogao postati budući predsjednik.

Američki mediji izvijestili su da su general Soleimani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom. Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je još najmanje osmero ljudi poginulo. Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta" za ubojstvo Sulejmanija.

Također je najavio tri dana žalosti.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je svoje državljane da žurno napuste tu zemlju zbog povišenih napetosti u Iraku i regiji nakon ubojstva generala.

Jutro nakon napada podrugljiva američka zastava s otiscima stopala raširena je na jednoj od bagdadskih prometnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:03