SMRT NA SVE STRANE

Objavljene nove brojke o ruskim gubicima, situacija je zastrašujuća, ekspert iz Engleske: ‘Bojim se da su točne‘

Kijev je upozorio da će Moskva vjerojatno započeti novu ofenzivu krajem svibnja ili tijekom ljeta

Ilustracija

 Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Ruski se gubici u Ukrajini ne prestaju gomilati, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Gubici će im vrlo brzo doseći 450.000 tisuća, prema jučer ažuriranim brojkama, od početka rata izgubili su 442.170 ljudi, a samo u posljednja 24 sata ta brojka je 650, piše Newsweek.

U posljednja 24 sata izgubili su Rusi i 15 tenkova, čime je njihov broj došao na 7000 u nešto više od 25 mjeseci agresije na Ukrajinu.

Snage Moskve izgubile su 15 tenkova u prethodna 24 sata, objavila je Ukrajina također u nedjelju. Prema kijevskoj vojsci, Rusija je sada izgubila gotovo 7.000 tenkova i blizu 15.000 vozila i cisterni za gorivo, korištenih za održavanje oklopnih vozila.

Newsweek nije mogao neovisno provjeriti podatke o Ukrajini, a ratne je gubitke teško utvrditi.

Ni Rusija ni Ukrajina obično ne iznose pojedinosti o vlastitim brojevima žrtava, niti koliko su vojne opreme izgubile. Stručnjaci sugeriraju da Moskva i Kijev prenapuhuju gubitke protivnika, a svoje umanjuju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je Ukrajina izgubila 15.650 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila od veljače 2022., ali nije ponudilo konkretne podatke o ukupnim gubicima Kijeva, niti koliko je cisterni za gorivo izgubila.

Broj žrtava jedan je od pokazatelja ljudske cijene rata, unatoč neizvjesnosti koliko su brojke točne.

Ako zbroj Ukrajine uključuje sveukupne gubitke, kao i ruske borce koji su nestali ili poginuli u neborbenim okolnostima, to je ‘savršeno vjerojatan‘ zbroj, rekao je Newsweeku Nick Reynolds, znanstveni suradnik za kopneno ratovanje na londonskom Royal United Services Institute think tank, još u veljači.

Da je Rusija vjerojatno pretrpjela više od 335.000 žrtava od veljače 2022., procijenila je britanska vlada početkom ožujka. To ‘gotovo sigurno odražava predanost Rusije masovnom i iscrpljujućem ratovanju‘, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Približno 31.000 vojnika poginulo je boreći se za Ukrajinu protiv Rusije, rekao je krajem veljače ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ruski ministar Sergej Šojgu je krajem 2023. rekao da je Kijev pretrpio 383.000 žrtava od veljače 2022., prema izvješćima domaćih državnih medija.

Gubici su, unatoč oprezu oko pojedinosti, veliki s obje strane. Kijev je upozorio da će Moskva vjerojatno započeti novu ofenzivu krajem svibnja ili tijekom ljeta te da za taj napor prikuplja nove trupe.

Buduća pomoć od SAD-a — najvećeg izvora vojne pomoći Ukrajini još uvijek visi o koncu. Novi paket vrijedan 60 milijardi dolara već je mjesecima na čekanju u Kongresu.

- Ako nema potpore SAD-a, to znači da nemamo protuzračnu obranu, nemamo rakete Patriot, nemamo ometače za elektroničko ratovanje, nemamo topničke projektile od 155 milimetara, rekao je nedavno Zelenski za The Washington Post.

Zapadni analitičari i ukrajinski dužnosnici rekli su da su kašnjenja u ključnoj zapadnoj pomoći otežala operacije i sposobnost Kijeva da se brani od sporih, ali postojanih dobitaka Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:01