KATASTROFA ZA MOSKVU

Objavljene nove procjene teških gubitaka ruskih jedinica, ostaju bez tenkova brže nego se mislilo

Na fronti su prastari modeli, a novi sporo stižu. Ruska industrija može proizvesti tek par komada mjesečno

Uništeni ruski tenk T-72 u Ukrajini

 Sameer Al-doumy/Afp/Profimedia

Nedostatak tenkova u Rusiji je gori nego što su neki promatrači ranije mislili budući da brzo nestaju tamošnje zalihe najbrojnijeg ruskog tenka, T-72 iz doba Hladnog rata. Upravo sve veći manjak T-72 objašnjava zašto Rusi svoje novomobilizirane bojne, sve češće popunjavaju zastarjelim tenkovima T-62 i T-80B, analizira Forbes, uglavnom na temelju proruskih medija.

Kada je riječ o procjeni ruskog tenkovskog arsenala, jedan od najboljih neovisnih izvora je korisnik Twittera pod imenom @partizan_oleg. Oslanjajući se na neklasificirane podatke Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i drugih izvora, uključujući mukotrpno brojanje vizualno potvrđenih gubitaka vozila na blogu Oryx u trenutnoj fazi rusko-ukrajinskog rata, @partizan_oleg procjenjuje koliko su tenkova Rusi ostavili nakon više nego godinu dana teške borbe.

Zalihe se tope

Spomenute procjene zaliha T-72 pokazuju kako se situacija promijenila, ali, na gore. U prebrojavanju sredinom veljače, @partizan_oleg je pretpostavio da je Rusija krenula u rat s gotovo 2000 T-72, 50-tonskih tenkova za tri člana posade, s glatkim topovima od 125 milimetara.

U prvih 12 mjeseci borbe, Ukrajinci su uništili ili zarobili gotovo 1200 T-72 ili vjerojatno T-72 što je brojka koju je Oryx sigurno mogao potvrditi. Budući da je nedvojbeno bilo gubitaka tenkova koji nisu ostavili video ili fotografske dokaze, procjene Oryxa su premale. Ako je Oryx potvrdio 80 posto gubitaka, onda su Rusi zapravo otpisali 1500 T-72.

Ali prema ranijim brojkama @partizan_olega, Rusi su imali 6900 starih T-72 u skladištu, od kojih se oko trećina mogla oporaviti nakon desetljeća izloženosti kiši, snijegu i ciklusima vrućine i hladnoće, što sve izaziva koroziju. Za Kremlj je problem što @partizan_oleg nije brojao veljaču. Provjeravajući svoje brojke u utorak, @partizan_oleg je shvatio da, zapravo, Rusi vjerojatno imaju samo 1500, a ne 6900 starih T-72 u skladištu uz pesimističan zaključak kako "Mnogi od njih vjerojatno nisu u dobrom stanju".

Jednostavno prebrojavanje

Prebrojavanje je bilo prilično jednostavno. @partizan_oleg počeo je s brojem tenkova T-72 koje je sovjetska industrija proizvela u 23-godišnjoj proizvodnji između 1968. i 1991. Proizvedeno je 18 000, nakon čega je on počeo oduzimati tenkove koje su Sovjeti i Rusi ili izgubili u borbi ili izvezli stranim kupcima. Tako se došlo do znatno manjeg broja rezervnih ratnih T-72. Velika je varijabla, priznao je @partizan_oleg, da njegovi podaci o proizvodnji možda ne uključuju prvi model T-72, a to je bio T-72 "Ural".

Nejasno je koliko je Urala tvornica Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti proizvela i zatim uskladištila. Možda stotine, a možda nekoliko tisuća, ali čak i nakon dodavanja tih vrlo starih Urala T-72, kod @partizan_olega, neizbježan je jasan zaključak - Rusi su u Ukrajini vjerojatno izgubili dvije trećine T-72 koji su u aktivnoj službi ili se nalazili u nekom skladištu.

Stoga ima puno više smisla zašto Kremlj iz skladišta povlači tenkove T-62 koji su još stariji od bilo kojeg T-72, kao što u bitke uvode i tenkove T-80B koji su otprilike vršnjaci s prvim primjercima T-72.

Na žalost po Vladimira Putina i pobornike rata, ruska industrija danas može proizvesti samo nekoliko novih tenkova svaki mjesec što je daleko premalo da bi nadomjestila mjesečne gubitke u troznamenkastim brojevima. Što će reći, Rusima ponestaje tenkova. I to brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:51