MOĆNI ‘H-6‘

Objavljene nove snimke kineskog strateškog nuklearnog bombardera: ‘Zapovjednik je izdao naredbu...‘

Na geopolitičkoj pozornici Azije, moderne verzije obitelji H-6 čine vrh kineskog strateškog pozicioniranja

Kineski bombarder H-6

 /Narodna Oslodilačka Vojska Kine/weibo

Kineska vojska objavila je nove fotografije svog strateškog bombardera H-6 kako provodi vježbu na području Zapovjedništva istočnog vojnog okruga. "Zapovjednik je izdao naredbu za let, a više tipova borbenih zrakoplova sjurilo se u ciljani zračni prostor jedan za drugim kako bi izvršili misije bombardiranja tla", objavila je Narodna oslobodilačka vojska (PLA) Kine na platformi društvenih medija Weibo 1. ožujka.

image

Kineski bombarder H-6

/Narodna Oslodilačka Vojska Kine/weibo

"Nedavno je jedna zrakoplovna divizija Zapovjedništva zračnih snaga Istočnog vojnog okruga organizirala letačku obuku na više zračnih luka, više tipova zrakoplova i više subjekata", dodaje se.

Na geopolitičkoj pozornici Azije, moderne verzije obitelji H-6 - koje čine H-6K, H-6J i nedavno posebno istaknuti H-6N - čine vrh kineskog strateškog pozicioniranja. Poznato je da H-6K i H-6N mogu nositi više vrsta bombi i projektila, dok H-6J djeluje kao zrakoplov za nadzor, odnosno špijunski zrakoplov, naveo je Rick Joe, stručnjak za kinesku vojsku, u The Diplomatu, stručnoj publikaciji o azijskoj politici, prenosi Newsweek.

Poznato je da je bombarder H-6K sposoban nositi nuklearnu bojevu glavu.

Bombarderi su aktivno sudjelovali u operacijama koje su okruživale Tajvan, približavale se zračnom prostoru Japana te se patroliralo spornim vodama Južnog kineskog mora. Takve aktivnosti Pekinga doživljavaju se kao otvorena demonstracija političke odlučnosti Pekinga. Obitelj zrakoplova H-6 također je sudjelovala u kineskim vojnim paradama tijekom prošlog desetljeća, čime se naglašavala njihova simbolička važnost, uz dakako operativnu ulogu.

Godine 2021. bombarder H-6K viđen je u Xinjiangu, u blizini graničnog područja s Indijom, a snimku je emitirala kineska državna televizija.

"PLA je lako izvoditi letove zrakoplova H-6K do kinesko-indijske granice jer su zrakoplovi pod Zapovjedništvom zapadnog vojnog okruga", rekao je vojni izvor za South China Morning Post.

image

Kineski bombarder H-6

/Narodna Oslobodilačka Vojska Kine/weibo

"Posljednjih godina, NR Kina je stavila na raspolaganje veći broj H-6K, modernizirane varijante H-6, koja integrira oružje za dalekometne udare i ima učinkovitije turboventilatorske motore za produženi domet. H-6K može nositi šest krstarećih raketa za napad na mete na zemlji, što kineskoj vojsci daje sposobnost dalekometnih preciznih udara kojima se može ciljati mete u Drugom otočkom lancu (Strategija lanca otoka strateški je pomorski plan obuzdavanja, a Drugi otočni lanac uglavnom čine japanski otoci Bonin i vulkanski otoci, uz Marijansko otočje, Guam, zapadni Karolinski otoci te se proteže do zapadne Nove Gvineje, op.a.) s matičnih zračnih luka u kontinentalnoj Kini", navele su SAD u godišnjem izvješću Ministarstva obrane o Kini za 2021.

Globalno gledajući, operativna flota strateških bombardera ograničena je na samo tri zemlje - Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu. Strateški bombarderi mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu, što ih čini jednim od tri načina isporuke nuklearne trijade.

"Obitelj H-6K daje PLA-u fleksibilnu, relativno jeftinu i pouzdanu sposobnost regionalnih napada koja se - i dalje se - nabavlja u velikom broju", naveo je Rick Joe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:31