UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Objavljene satelitske snimke teško oštećenog mosta; Putin se oglasio prvi put nakon eksplozije

Ključne događaje 227. dana rata u Ukrajini pratimo uživo
 Handout/Afp

Ključni događaji dana

- Velika eksplozija na Kerčkom mostu koji spaja poluotok Krim s Rusijom

- Ukrajinski dužnosnici za Washington Post: ‘Iza napada na Kerčki most stoje naši obavještajci!‘

- Rusi tvrde da je eksploziju na mostu uzrokovao ‘kamion bomba‘

- Poginule su najmanje tri osobe u eksploziji, tvrde Rusi

- Putin naredio jačanje osiguranja Kerčkog mosta

- Promet na mostu tijekom dana opet pušten, ali samo za aute i autobuse

- Zelenski za BBC poručio da ‘Rusija priprema društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja‘


Objavljene satelitske snimke oštećenog mosta

Objavljene su satelitske snimke na kojima se vide oštećenja na Kerčkom mostu nastala nakon snažne eksplozije.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Putin naredio jačanje osiguranja Kerčkog mosta

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.

Eksplozija na Kerčkom mostu, strateški važnom cestovnom i željezničkom objektu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom, u subotu je urušila dionicu mosta s dvije kolničke trake, šteta je velika i jedan dio kolnika djelomično se urušio u vodu, a najmanje su tri osobe poginule, rekli su ruski dužnosnici.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion.

Kerčki most važna je opskrbna rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Sluzki opisao je eksploziju na mostu kao "teroristički čin" i upozorio na "neizbježive posljedice".

"Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan", rekao je.


Kijevski mediji javljaju: Uhićenja u Moskvi, policija privodi vojne dužnosnike

Medij Kyiv Independent javlja kako, prema obavještajnim podacima Ukrajine, ruska policija provodi veliku akciju uhićenja više vojnih dužnosnika u Moskvi. Pozivaju se pritom na izvješće obavještajnog odjela ukrajinskog Ministarstva obrane.

Prema prvim informacijama, ruska vojska i policija simultano rade na uhićenjima, a promet je u dijelu Moskve blokiran. O svemu su izvijestili i na svojim društvenim mrežama.


‘Generatori u nuklearnoj elektrani ne mogu još dugo bez goriva, prijeti katastrofa‘

Petro Kotin, šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Energoatom, upozorio je da dizelski generatori u nuklearnoj elektrani Zaporižje imaju sve manje goriva.

Isključivanje iz energetske mreže uzrokovalo je situaciju u kojoj se najveća europska nuklearna elektrana morala okrenuti pomoćnim sustavima kako bi se rashladila i kako ne bi došlo do topljenja jezgre. BBC izvještava kako je Kotin rekao da se trenutno bave razmišljanjem kako pronaći dodatne izvore goriva za sustave generatora.

- Ako oni ostanu bez goriva, prestat će s radom i to će biti katastrofa. Doći će do raspada jezgre te curenja radijacije - rekao je.


Za promet otvoren neoštećeni dio Kerčkog mosta

Rusija kaže da je ponovno otvorila neoštećeni dio ceste na Kerčkom mostu koji vodi prema okupiranom Krimu, piše BBC.

Cestom će se moći koristiti samo automobili i autobusi koji će prije toga proći potpuni pregled. Teretna vozila su preusmjerena na obližnji trajektni prijelaz.

Ruski su istražitelji rekli kako vjeruju da je kamion dignut u zrak zbog čega su se dijelovi ceste urušili i zapalio vlak s gorivom na paralelnom željezničkom mostu. Ta teza još uvijek nije potvrđena.

Istražitelji kažu da su najmanje tri osobe poginule u eksploziji.

Most dug 19 km važna je opskrbna ruta za ruske snage koje se bore u južnoj Ukrajini. Most je otvorio predsjednik Putin 2018. godine nakon aneksije Krima.


Izvor iz vlade u Kijevu: ‘Most na Krimu digla u zrak ukrajinska sigurnosna služba‘

Dužnosnik ukrajinske vlade, koji je želio ostati anoniman, rekao je u subotu za Washington Post da iza napada na Kerčki most na Krimu stoje ukrajinske specijalne službe.

Web portal ‘Ukrainska Pravda‘ prva je izvijestila o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji te citirala neidentificiranog dužnosnika koji je rekao da je u eksploziju na mostu umiješana ukrajinska obavještajna služba, SBU.


Ruski stručnjak: ‘Napad na Krimski most izveo je ili bombaš samoubojica ili je eksploziv aktiviran na daljinski‘

‘Napad na Krimski most je izveo ili bombaš samoubojica ili je eksploziv aktiviran na daljinski, a da vozač nije niti bio svjestan da u teretnom prostoru vozi eksploziv‘, kazao je umirovljeni časnik FSB-a i predsjednik Sindikata časnika Antiterorističke udruge Alfa, Aleksej Filatov za ruski portal Pravda.

‘Eksplozivnu su napravu ubacili u kamion, stavili osigurač koji reagira na signal ili telefonski poziv i, kad je kamion bio na pravom mjestu, aktivirali su eksploziv. Vozač možda i nije bio svjestan opsanosti‘, rekao je Filatov.

S obzirom na snagu eksplozije, Filatov smatra da je u kamionu moglo biti i do pola tone eksploziva.

‘Stručnjaci će vam reći kolika je bila snaga eksplozije, ali mislim da za to nije trebalo više od pola tone eksploziva, a pola tone se ne mora staviti u veliki kamion od 20 tona‘, kaže Filatov.


Ukrajina: ‘Elektrana Zaporižja ostala bez napajanja iz elektromreže‘

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ostala je zbog novog granatiranja bez posljednjeg izvora vanjskog električnog napajanja i sada se koristi pomoćnim generatorima, priopćila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Elektrana koju je Rusija zauzela i proglasila svojim vlasništvom dobiva "struju potrebnu za hlađenje reaktora i za druge funkcije važne za sigurnost elektrane i za nuklearnu sigurnost" isključivo zahvaljujući dizelskim generatorima, dodaje UN-ova agencija u priopćenju.

"Veza je prekinuta oko jednog sata poslije ponoći po mjesnom vremenu", dodaje IAEA koja kaže da se oslanja na "službene informacije koje dolaze od Ukrajine" i na "izvješća svog tima" od četiri stručnjaka koji su toj najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi.

"Nastavak granatiranja u kojemu je pogođen jedini izvor vanjskog napajanja elektrane "krajnje je neodgovoran" čin, reagirao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

"Uskoro putujem u Rusku Federaciju, a zatim se vraćam u Ukrajinu kako bih se dogovorio o uspostavi zone zaštite i sigurnosti oko elektrane. To je apsolutni i neodgodiv imperativ", istaknuo je.

Ukrajinski operater Enerhoatom rano jutros je napisao na Telegramu da je "posljednja crta napajanja oštećena i prekinuta" zbog ruskog granatiranja.

Premda šest reaktora ne radi, struja im je potrebna za glavne funkcije sigurnosti i nuklearne sigurnosti.

Dizelski generatori u elektrani imaju dovoljno goriva za najmanje deset dana rada.

Rafael Grossi je u četvrtak boravio u Kijevu gdje je razgovarao o uspostavi zaštitne zone oko elektrane koja je redovito na meti topništva, što je već prouzročilo nekoliko prekida u opskrbi strujom od kolovoza, za što se Rusi i Ukrajinci međusobno optužuju.


Rusi objavili snimku kamiona koji je navodno eksplodirao

Ruski mediji objavili su snimku na kojoj se prikazuje zaustavljanje kamiona na kontrolnom punktu Krimskog mosta malo prije eksplozije. Tvrdi se da je upravo taj kamion, bijele boje, netom kasnije eksplodirao na mostu.


Rusija: ‘Tri osobe su poginule u eksploziji na mostu‘

Najmanje troje ljudi poginulo je u eksploziji kamiona na mostu koji spaja Krim i Rusiju, objavilo je u subotu rusko istražiteljsko vijeće.

„Vjeruje se da su to putnici automobila koji je bio pored kamiona koji je eksplodirao. Tijela dvoje žrtava, muškarca i žene, već su izvađena iz vode i njihovi se identiteti utvrđuju“, priopćilo je vijeće.

Istražitelji su utvrdili i detalje o kamionu i njegovom vlasniku. Vozilo je registrirano u južnoj ruskoj regiji Krasnodar te se traga za podacima o vlasniku.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da će ruska vojska na jugu Ukrajine i dalje biti opskrbljena kopnenim i morskim koridorima, usprkos oštećenju Kerčkog mosta koji je dosad korišten u te svrhe.

Ruska željeznica objavila je da će se promet tračnicama preko mosta nastaviti u 20 sati po lokalnom vremenu, prenosi agencija Interfax.

Eksplozija na tom strateški važnom cestovnom i željezničkom mostu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom u subotu je urušila dionicu mosta s dvije kolničke trake, pa se prometuje u jednom smjeru.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s ruskom cestovnom i željezničkom mrežom, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion.

Kerčki most predstavlja važnu opskrbnu rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ruski protuteroristički nacionalni odbor je na društvenim mrežama objavio da je do eksplozije došlo u 6 sati i 7 minuta u teretnom vozilu, zbog koje se zapalilo sedam vagona s cisternama za gorivo, koje su bile na putu do poluotoka.

Dvije kolničke trake na dionici mosta urušile su se, no luk preko Kerčkih vrata, tjesnaca koji spaja Crno i Azovsko more, nije oštećen, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Sergej Aksjonov, ruski upravitelj Krima, na društvenim je mrežama rekao da je most i dalje neoštećen u jednom smjeru, iako je promet obustavljen radi procjene štete.

Objavljene fotografije prikazuju dim koji se diže iz jednog dijela mosta i urušenu dionicu mosta.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru objavio da je incident "samo početak", no nije rekao da su ukrajinske snage odgovorne za eksploziju.

"Sve nezakonito, mora biti uništeno, sve što je ukradeno, mora biti vraćeno Ukrajini, sve gdje je Rusija, mora biti izbačeno", napisao je Mihajlo Podoljak.

Putin je vladi naložio osnivanje državne komisije koja će istražiti incident, objavila je novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.


Ukrajinska banka osmislila novi dizajn debitne kartice s prikazom srušenog Kerčkog mosta

Monobank, druga najveća banka u Ukrajini, već je izdala novi dizajn debitne kartice s prikazom srušenog Kerčkog mosta.

A Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, na Twitteru je primijetio kako se napad dogodio samo dan nakon 70. rođendana ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

On je, naime, na toj društvenoj mreži objavio video oštećenog mosta uz poznatu izvedbu pjesme "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče", koju je glumica Marilyn Monroe 1962. godine otpjevala američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

U svakom slučaju, prizor gorućeg Kerčkog mosta ogroman je dodatan poticaj ukrajinskom moralu.


Veliko poniženje za Moskvu i strašno postignuće za Ukrajinu

"Eksplozija na Kerčkom mostu strašno je postignuće koje će Ukrajini dati prednost na bojnom polju. Taj most jedina je poveznica između Rusije i Krima koja ne prolazi kroz Ukrajinu", rekao je vojni analitičar Michael Clarke za Sky News.

Prije izgradnje spomenutoga mosta, dvije zemlje povezivao je samo manji trajekt.

"Sad će se Rusi morati opskrbljivati morem do Mariupolja, a bit će prisiljeni koristiti i jednu pristojnu željezničku liniju, koja će sad ipak biti u dometu ukrajinskog topništva. To će Ukrajini dati dva do tri tjedna prednosti", dodao je.

Napad na most predstavlja i veliko simbolično poniženje za Moskvu.

"Putin je otvorio most uz veliku pompu 2018. Ideja izravnog povezivanja Rusije i Krima mostom bio je način da se kaže - Ovo je rusko", izjavio je Clarke.


Oglasila se Zaharova: ‘Reakcija Kijeva samo svjedoči o terorističkoj prirodi incidenta‘

Ukrajinsko ministarstvo obrane eksploziju na Kerčkom mostu usporedilo je s potonućem vodeće ruske crnomorske raketne krstarice Moskva u travnju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, komentirala je kako reakcija na eksploziju koja je stigla iz Kijeva samo svjedoči o "terorističkoj prirodi incidenta".

U međuvremenu, čelnik okupiranog Krima Sergej Aksjonov, kojega je na tu poziciju imenovala Rusija, apelirao je na smirenost. Pišući na platformi Telegram, nastojao je uvjeriti stanovnike Krima kako na poluotoku ima dovoljno zaliha goriva i hrane.

"Radovi na popravku mosta praktički počinju već danas, čim Istražni odbor i FSB (Savezna služba sigurnosti) završe svoj posao", izjavio je Aksjonov.


Rusija: ‘Dio mosta je neoštećen‘

Eksplozija na strateškom cestovnom i željezničkom Kerčkom mostu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom u subotu srušila je dijelove ceste, gdje se prometuje u jednom smjeru, što je izazvalo radosne poruke ukrajinskih dužnosnika, no nije bilo izravnog preuzimanja odgovornosti.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s ruskom cestovnom i željezničkom mrežom, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije.

Kerčki most sada predstavlja važnu opskrbnu rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ruski protuteroristički nacionalni odbor je na društvenim mrežama objavio da je do eksplozije došlo u 6 sati i 7 minuta u teretnom vozilu, zbog koje se zapalilo sedam vagona s cisternama za gorivo, koje su bile na putu do poluotoka.

Dva dijela cestovnog mosta su se djelomično srušila, no luk preko Kerčkih vrata, tjesnaca koji spaja Crno i Azovsko more, nije oštećen, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Sergej Aksjonov, ruski upravitelj Krima, na društvenim je mrežama rekao da je cestovni most i dalje neoštećen u jednom smjeru, iako je promet obustavljen radi procjene štete.

Objavljene fotografije prikazuju dim koji se diže iz jednog dijela mosta.

Ministarstvo za izvanredne situacije je reklo da je vatra ugašena, objavila je ruska novinska agencija Interfax.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru objavio da je incident "samo početak", no nije rekao da su ukrajinske snage odgovorne za eksploziju.

"Sve nezakonito, mora biti uništeno, sve što je ukradeno, mora biti vraćeno Ukrajini, sve gdje je Rusija, mora biti izbačeno", napisao je Mihajlo Podoljak.

Putin je vladi naložio osnivanje državne komisije koja će istražiti incident, objavila je novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da su "ukrajinski vandali uspjeli svojim krvavim rukama dospjeti do Krimskog mosta", citirao ga je Interfax.

"Sada imaju nešto, na što mogu biti ponosni. U 23 godina svoje gospodarske aktivnosti, nisu uspjeli izgraditi ništa vrijedno pozornosti na Krimu, no (sada) su uspjeli oštetiti cestu ruskog mosta", dodao je Konstantinov.

Konstantinov je rekao da šteta nije "ozbiljne prirode" i da će ubrzo biti popravljena.

Predsjednik ukrajinskog nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Oleksij Danilov je na društvenim mrežama objavio snimku gorećeg mosta uz video Marilyn Monroe koja pjeva "Happy birthday, Mr President (Sretan rođendan, gospodine predsjedniče)".

Putin je u petak napunio 70 godina.


Rusi: ‘Eksploziju je uzrokovala kamion-bomba‘

Rusi tvrde da je eksploziju na mostu uzrokovala ‘kamion bomba‘ koja je potom zapalila i sedam željezničkih vagona, uslijed čega su se dva dijela mosta urušila. Za sada u Moskvi nisu "prokazali" krivce za eksploziju.


Podoljak: ‘Ovo je tek početak‘

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je objavio sliku gorućeg mosta s komentarom da je ovo "tek početak".


Krimski vozači u strahu od nestašice goriva masovno krenuli na benzinske postaje

- Na Kerčkom mostu u zrak je dignut kamion. Djelomično su se urušila dva automobilskih raspona mosta, a luk iznad plovnog dijela mosta nije oštećen - pišu RIA Novosti na svom Telegram kanalu.

Nakon razorne eksplozije, vozači na Krimu masovno su krenuli na benzinske postaje u strahu od nestašice goriva.

Nove fotografije pokazuju da željeznički vagoni na mostu i dalje gore, a jedan dio autoceste opasno visi i sve više popušta.

Društvenim mrežama počeli su se širiti i videozapisi na kojima se vidi kako je na mostu eksplodirao kamion. Više pročitajte OVDJE.


Stručnjak: ‘Eksploziju nije uzrokovao projektil

Neimenovani stručnjak za eksplozive kojeg je kontaktirao BBC rekao je da eksploziju i požar na Kerčkom mostu vjerojatno nije uzrokovao projektil.

- Ne vidi se konkretno mjesto udara i fragmentacijska šteta na površini mosta, što sugerira da nije korišteno oružje koje je udarilo iz zraka.

Prema njemu, uzrok eksplozije mogao bi biti "dobro planiran napad", ali na samom mostu.


Agencija Reuters prenijela je izvješća ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija u otprilike 6 sati ujutro, a na snimkama objavljenima na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnoga mosta teško oštećen.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća i snimke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Rusija je u rujnu najavila aneksiju pokrajina Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon što je održala referendume, za koje Kijev i Zapad smatraju da nisu legitimni i da su održani pod prijetnjom.


Uslijed požara mogao bi se urušiti i željeznički dio mosta

Veliki požar u subotu ujutro bukti na Kerčkom mostu, koji povezuje Krim s Rusijom, piše ugledni portal za vojna i obrambena pitanja The War Zone. Kako se čini, uzrok požara je velika eksplozija, ali nije poznato što ju je izazvalo.

Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama mogu se vidjeti željeznički vagoni u plamenu, a dio cestovnoga mosta propao je u vodu.

Izgradnja spomenutoga mosta koštala je milijarde dolara nakon što je Rusija 2014. zauzela Krim. Upravo je taj most bio istican kao potencijalna meta Ukrajine, čije snage, prema dostupnim podacima, nisu imale tradicionalno oružje koje bi ga moglo pogoditi izdaleka. Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila protuzračnu obranu i teglenice-mamce u pokušaju da se zaštiti od ukrajinskih napada.

Prema najnovijim informacijama, čini se kako bi se uslijed požara mogao urušiti i željeznički dio mosta na kojemu gore vagoni.

Rusi tvrde kako se na mostu zapalio rezervoar za gorivo.

- Prema preliminarnim informacijama, gori rezervoar za gorivo. Plovni lukovi nisu oštećeni. Prerano je govoriti o uzrocima i posljedicama. Radovi na gašenju požara su u tijeku - napisao je savjetnik šefa uprave krimske oblasti Oleg Krjučkov na kanalu Telegram.

Promet preko mosta privremeno je obustavljen, a osoblje ruskog ministarstva za hitne situacije i službe za ceste odjurili su na teren kako bi obuzdali požar.


Rusi gađali Zaporižju ‘kamikaza dronovima‘, pronađena nova masovna grobnica u Limanu

Niz eksplozija u subotu rano ujutro odjeknuo je i Harkivom. Associated Press izvještava kako trenutačno nema izvješća o žrtvama. Snažne detonacije uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija koncentrirala svoje napade na područja koja je nezakonito anektirala u Ukrajini.

Osim toga, Rusija je i Zaporižju prvi put gađala tzv. kamikaza dronovima punima eksploziva - u raketnom napadu na stambenu zgradu u tom gradu smrtno je stradalo 11 ljudi. Regionalni guverner Oleksandr Starukh rekao je kako su dronovi Shahed-136 iranske proizvodnje oštetili dva infrastrukturna objekta u Zaporižji.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je isporuku bespilotnih letjelica Rusiji.

Volodimir Zelenski istodobno upozorava kako su ruski dužnosnici počeli "pripremati svoje društvo" za moguću uporabu nuklearnog oružja. Ukrajinski predsjednik u intervjuu za BBC opet je pozvao na uvođenje preventivnih sankcija Moskvi.

Nova masovna grobnica pronađena je u gradu Limanu, koji su ukrajinske vlasti nedavno ponovno osvojile.

- Još se ne zna koliko je tijela u njoj - rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, no novinska agencija Ukrinform citirala je visokog policijskog dužnosnika koji tvrdi kako je ondje 180 ubijenih.

Rusija je u međuvremenu smijenila zapovjednika svojeg istočnog vojnog okruga, general pukovnika Aleksandera Chaikoa. On je samo posljednji u nizu najviših dužnosnika koji su otpušteni nakon poraza i poniženja u ratu u Ukrajini.

S druge strane, američki predsjednik Joe Biden upozorio je kako bi se svijet mogao suočiti s "Armagedonom" ako Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje kako bi pokušao dobiti rat u Ukrajini.

- SAD nemaju naznaka o tome da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje - objavila je Bijela kuća.

Upitana o Bidenovim komentarima, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je: "On je potvrdio ono što smo govorili, a to je koliko ozbiljno shvaćamo ove prijetnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:10