KATASTROFA ILJUŠINA

Objavljene snimke s mjesta nesreće, oglasili se i Ukrajinci, BBC: To je znakovito priznanje!

Na videu koji su objavili ruski državni mediji vide se razbacani dijelovi letjelice, ali i jedno tijelo

Iljušin Il-76 snimljen neposredno prije udara o tlo i snimka s mjesta pada

 Screenshot/X

Još uvijek nije jasan uzrok pada ruskog transportnog zrakoplova Iljušin Il-76 pri čemu su, kako tvrdi Moskva, poginule 74 osobe, od kojih su 65, prema ruskim tvrdnjama, bili ukrajinski ratni zarobljenici koje je zrakoplov prevozio na razmjenu zarobljenika s ukrajinskom stranom te su optužili Ukrajince da su srušili zrakoplov.

Kijev je potvrdio da je razmjena bila dogovorena, ali da do nje na kraju nije došlo, odnosno da je otkazana, iako se, kako tvrde, Ukrajina držala svojeg dijela nagodbe. No, također, ukrajinska vojno-obavještajna služba priopćila je kako Moskva od njih nije zatražila da se osigura sigurnost zračnog prostora na području grada Belgoroda na jugu Rusije kao što je Rusija ranije činila prilikom razmjene ratnih zarobljenika.

BBC je primijetio, na temelju ove izjave, da bi u Kijevu, iako ne prihvaćaju odgovornost za pad zrakoplova, mogli smatrati kako postoji mogućnost da je letjelicu oborila ukrajinska raketa. Također se navodi da je vojno-obavještajna služba optužila Moskvu da namjerno ugrožava živote ratnih zarobljenika.

Analize snimki

Video snimke i fotografije havarije, koja se dogodila u srijedu kod mjesta Jablonovo u ruskoj regiji Belgorod, pojavile su se na društvenim mrežama vrlo brzo nakon pada ruskog zrakoplova. Na snimkama se vidi Il-76 u strmom poniranju i već u plamenu. Nekoliko trenutaka kasnije, letjelica udara o tlo, nakon čega se pojavljuje golema vatrena kugla i crni dim.

Nakon snimki pada počele su se pojavljivati i fotografije i video zapisi sa samog mjesta pada. Na jednoj od njih, koju su objavili ruski državni mediji, vide se razbacani dijelovi letjelice, ali i jedno tijelo, koje je zamagljeno. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je letjelica "pala u polje u blizini naseljenog područja", ali nije bilo informacija o žrtvama na zemlji.

Ubrzo su se pojavile brojne i redom neprovjerene i nepotvrđene analize, teorije i komentari u svjetskim medijima i na društvenim mrežama, koje se temelje na pregledima sadržaja video snimki i fotografija.

Kada su u pitanju tvrdnje da je Il-76 oborila ukrajinska protuzračna obrana, neki promatrači ukazali su na oblačić dima vidljiv na video snimci incidenta koji bi mogao ukazivati na to da je Il-76 pogođen ukrajinskim projektilom, što je također teorija koja se, dakako, za sada ne može potvrditi.

Ipak, kako piše specijalizirana vojna stranica The War Zone, tu teoriju možda može poduprijeti video snimka navodno s mjesta pada koja navodno prikazuje dijelove olupine, a na kojoj se čini da su prošarani rupama kakve obično stvara visokoeksplozivna/fragmentacijska bojeva glava tipa koji nose razne protuzračne rakete.

Također, kako se navodi, postoji mogućnost da je Iljušin mogao biti žrtva ruske ‘prijateljske vatre‘. Različiti kanali na Telegramu sugerirali su da su lokalne zračne uzbune izdane malo prije nego što se Il-76 srušio. To bi moglo sugerirati da se ruska protuzračna obrana pripremala odgovoriti na očekivani ukrajinski prekogranični napad bespilotnim letjelicama ili projektilima i da se možda slučajno uključila.

Dakako, tu je i mogućnost da je Il-76 pao iz potpuno drugog razloga, primjerice fatalnog tehničkog problema.

Kada su u pitanju brojne teorije i nagađanja o padu Il-76, na društvenim mrežama je objavljen i popis s navodnim imenima ratnih zarobljenika koji su navodno bili u zrakoplovu, no više korisnika društvenih mreža tvrdi da tamo ima imena vojnika - njih navodno 18 - koji su još ranije, početkom siječnja, razmijenjeni pa smatraju da se radi o ruskoj manipulaciji.

‘Poplava‘ nepotvrđenih i neprovjerenih teorija

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, također je na X-u, nekadašnjem Twitteru, izrazio sumnju ruskih tvrdnji da su ratni zarobljenici bili u zrakoplovu, tvrdeći da su ruski vojni blogeri potvrdili kako se u Rusiji zarobljenici obično ne prevoze zrakoplovima u Rusiji, već željeznicom ili cestama.

Geraščenko također tvrdi da je Il-76 letio iz Belgoroda kada se srušio, što sugerira da nije bio korišten za dovođenje ratnih zarobljenika u Belgorod, kao što tvrdi Moskva.

Ovo su samo neke od teorija koje su i medijski razmatrane, no na društvenim mrežama prava je ‘poplava‘ raznih nepotvrđenih i neprovjerenih teorija, analiza i ‘informacija‘. Tako je medijska stranica Malcontent News na X-u objavila da je "uski Il-76 rotirao iranske instruktore bespilotnih letjelica koji pomažu u pripremi lansirne točke Shahed-238 na turbinski pogon sjeverno od Harkiva. Na brodu je bilo 68 pripadnika IRGC-a (Iranske revolucionarne garde) sa 18 Rusa. Zrakoplovom su letjeli iranski instruktori i tehničari", tvrde oni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 18:38