NJU SU PUSTILI...

Objavljeni detalji optužnice protiv Hrvata, tvrdi se da im je suučesnica bila viša zambijska službenica

Hrvatski državljani za sada ostaju u pritvoru i slijedi sudski postupak. Iduće ročište bit će 14. veljače

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima

 Marko Miscevic/Cropix

Uz osmero hrvatskih državljana optuženih za trgovinu djecom u Zambiji, koji su se u petak na sudu izjasnili da nisu krivi ni po novoj optužnici, optužena je i viša službenica tamošnjeg imigracijskog ureda, javila je agencija AP.

Četiri hrvatska para optužena su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudima, ranije je priopćio je MVEP.

Ovaj put je podignuta optužnica i protiv Zambijke Glorie Sakulenge, službenice imigracijskog ureda u zračnoj luci Ndola. "U optužnici se navodi da je Sakulenga u prosincu s četiri hrvatska para bila suučesnica u trgovini četvero djece u dobi od jedne do tri godine", piše AP.

Ranije je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je "danas bez prethodne najave na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana, koji su 7. veljače opet uhićeni prilikom napuštanja Republike Zambije".

Hrvatski državljani za sada ostaju u pritvoru i slijedi sudski postupak. Iduće ročište bit će 14. veljače kad će se odlučivati o zahtjevu obrane da se optuženi Hrvate brane sa slobode, objavio je MVEP.

Njihova zambijska suoptuženica, koja također negira krivnju, već je puštena uz jamčevinu.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:28