PUTIN TRLJA RUKE

Objavljeno koliko je Rusija zaradila od nafte i plina u prvih 100 dana rata. Najveći kupci? Kina i dvije zemlje EU

Najveći pojedinačni uvoznici ruskih fosilnih goriva bili su Kina s 12,6 milijardi eura, Njemačka s 12,1 milijardi i Italija sa 7,8 milijardi

Ilustracija

 AFP

Rusija je zaradila 93 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, a većina je prodana u Europskoj uniji i po prosječnoj izvoznoj cijeni, oko 60 posto višoj nego lani, pokazuje izvješće neovisnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Objavljeni podaci otkrivaju da su zemlje članice EU od početka rata u Ukrajini kupile 61 posto od ukupne količine izvezenih fosilnih goriva u vrijednosti od oko 57 milijardi eura.

Najveći pojedinačni uvoznici ruskih fosilnih goriva bili su Kina s 12,6 milijardi eura, Njemačka s 12,1 milijardi i Italija sa 7,8 milijardi. Neke zemlje čak su povećale uvoz ruskih fosilnih goriva, a riječ je o Kini, Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Francuskoj.

Rusija je najveće prihode imala od prodaje sirove nafte (46 milijardi), zatim slijede plin, naftni proizvodi ukapljeni prirodni plin te ugljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05