UZNEMIRUJUĆE SCENE

Objavljeno stotine šokantnih prizora silovanja u ruskom zatvoru: Smijenjen ravnatelj bolnice i zaposlenici

Nevladina organizacija Gulagu.net objavila je video snimke i fotografije koje je dobila od zviždača iz Bjelorusije
 Gulagu.net

Ruske vlasti izvijestile su kako su smijenile četiri zatvorska službenika zbog optužbi za silovanje i mučenje.

Naime, ovog je tjedna nevladina organizacija Gulagu.net na svom Telegram računu objavila video snimke koje navodno prikazuju seksualno zlostavljanje zatvorenika u središnjoj Rusiji. Navode kako su zaprimili na stotine dojava o sustavnom mučenju u ruskim zatvorima.

Jedna od objavljenih snimki prikazuje trominutno silovanje ruskog zatvorenika. Goli muškarac leži na krevetu sa svezanim rukama i nogama dok ga drugi zlostavlja dugim crvenim štapom. Treća osoba snima incident, a još jedan drži zatvoreniku komad tkanine preko usta kako bi prigušio njegov vrisak.

No to je samo jedna u nizu snimki i fotografija koju je Gulag.net objavio bez cenzure na svojim stranicama.

Još jedna snimka prikazuje četvoricu golih muškaraca kako se međusobno drže za spolovila, a dodatne fotografije prikazuju gnjusnu scenu silovanja.

image
Gulagu.net

Ruska Federalna zatvorska služba (FSIN) potvrdila je da je smijenila ravnatelja zatvorske bolnice u Saratovu, kao i jednog od njegovih pomoćnika te još dva zatvorska službenika.

U priopćenju, FSIN je rekao da su istražitelji poslani kako bi ‘provjerili informacije o nedoličnom ponašanju‘ i navodnom nasilju nad zatvorenicima.

Vlast je dodala da su četiri osobe ‘smijenjene s položaja i otpuštene iz negativnih razloga‘.

‘Svi počinitelji zločina odgovarat će u najvećoj mogućoj mjeri‘, izvijestio je FSIN.

Prema Gulagu.net, silovanje se dogodilo u veljači 2020. godine u medicinskoj jedinici za zatvorenike s tuberkulozom u Saratovu.

image
Gulagu.net

Nevladina organizacija kaže da im je anonimni zviždač iz Bjelorusije poslao više od 1000 video zapisa koji prikazuju mučenje u zatvoru.

Osnivač Gulagu.net -a Vladimir Osechkin rekao je na Facebooku da videozapisi ‘dokazuju‘ da pripadnici FSIN -a i Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) koriste silovanje i druge oblike mučenja kako bi prisilili zatvorenike na suradnju.

‘Ovo je prvi put da su branitelji ljudskih prava pribavili tako ogromnu količinu podataka koji dokazuju sistemsko mučenje u Rusiji‘, rekao je Osechkin za AFP.

Iz organizacije Gulagu izvijestili su da će narednih dana objaviti još video zapisa o zlostavljanjima u zatvoru.

image
Gulagu.net

Regionalni ogranak Istražnog odbora Rusije u srijedu je priopćio kako je pokrenuo nekoliko istraga o ‘seksualnom nasilju‘ i ‘zlouporabi moći‘.

Slučaj navodno istražuje i Državno tužiteljstvo.

Prema Istražnom odboru, četiri navodna silovanja počinjena su nad zatvorenicima u razdoblju od siječnja 2020. do svibnja 2021. godine u medicinskom zatvoru u Saratovu.

‘Ako se potvrdi autentičnost ovog materijala, to bi bio temelj za ozbiljnu istragu‘, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Seksualno nasilje u Rusiji je kažnjivo s do 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2021 00:35