KAKO SU PREŽIVJELI

OBLJETNICA TRAGEDIJE LETA MH17 Kad su im djeca poginula u rušenju zrakoplova, raspravljali su hoće li skočiti sa krova zgrade zajedno ili odvojeno

 

Najgore što se čovjeku može dogoditi je, kažu, da doživi smrt svoje djece. Kako se nositi s takvim gubitkom? Kad su doznali da im je troje djece poginulo u padu zrakoplova Malaysian Airlines na letu MH17, australski bračni par Anthony Maslin i Marite Norris prvo su razmišljali da se bace s krova zgrade u Amsterdamu, gdje su se zadržali još nekoliko dana na godišnjem odmoru. Dapače, raspravljali su o tome hoće li skočiti odvojeno ili zajedno.

Njihovo troje djece, Mo (12), Evie (10) i Otis (8), vraćali su se zrakoplovom kući u Perth sa svojim djedom Nickom Norrisom (68), kad je zrakoplov srušen projektilom zemlja-zrak iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Očajni roditelji ipak su odlučili da samoubojstvom ne izazivaju dodatne patnje svojih bližnjih. "Proživljavali smo pakao", komentirala je Marite Norris za australski ABC, kako prenosi Daily Mail, povodom petogodišnjice tragedije u kojoj je poginulo 298 ljudi. Među 38 poginulih Australaca bio je i njen otac Nick Norris koji je vodio unuke.

Tri stvari pomogle su nesretnom paru da prežive tragediju, kažu. Prva je rođenje njihove kćeri Violet 2016. godine. Marite Noris je uredila zasebni prostor za umjetničko izražavanje, koji su joj njeno troje djece bili pomogli obojati. Manje od šest mjeseci nakon pogibije djece, otvorila je taj prostor za korištenje zajednici, ali je i sama često tamo odlazila kad bi je životne nedaće shrvale. Treća je stvar, na koju se bacio Anthony Maslin, održiva poljoprivreda. Udružio se s farmerima u proizvodnji održive i raznolike poljoprivrede u Zapadnoj Australiji.

Pet godina nakon proživljavanja tragedije, svojim sunarodnjacima žele poručiti da su u redu. Žele pravdu za poginule, ali ne žive u mržnji. "Ima toliko toga što je dobro i pozitivno. Fokusirate se na te dijelove i odgurate sve drugo s*anj", kazao je Maslin.

Prošle godine, na četvrtu obljetnicu tragedije, Maslin je na Facebooku objavio poruku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nekoliko dana uoči susreta s ruskim predsjednikom Putinom. U poruci je istaknuo da je neporeciva činjenica da je 298 nevinih ljudi na letu MH17 ubijeno, među kojima je i njegovo troje djece i njihov djed, i da je zrakoplov srušio ruski projektil.

"To je učinio čovjek čiju guzicu si upravo ljubio, a on i dalje nastavlja lagati o tome... Ne osjećam bijes prema vama dvojici, već nešto mnogo, mnogo gore. To je žaljenje. Nemate empatije prema drugom čovjeku, i očito nemate pojma što je to ljubav", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:57