OKONČANA ZABRANA

Obnovljen tranzit ukrajinskih proizvoda preko Poljske: Prvi je konvoj krenuo prema Nizozemskoj

U utorak je postignut dogovor s Ukrajinom da se dopusti tranzit u zapečaćenim kontejnerima koji će putovati u konvojima

Arhivska fotografija

 Sergei Supinsky/AFP

Tranzit ukrajinskih prehrambenih proizvoda preko Poljske nastavljen je u petak, kada su stupili na snagu novi propisi nakon što je nekoliko zemalja zabranilo taj uvoz radi zaštite vlastitih poljoprivrednika.

Prvi kamioni s ukrajinskim prehrambenim proizvodima uključujući kukuruz i jaja nastavili su u petak ujutro tranzit preko Poljske prema Nizozemskoj, rekla je poljska carinska dužnosnica, prenosi Reuters.

Novi propisi okončali su zabranu uvedenu 15. travnja bez najave zbog čega su mnoge tvrtke s robom u Ukrajini ostale blokirane.

"Prvi konvoj od pet kamiona s poljoprivrednim proizvodima s pratnjom na putu je prema Nizozemskoj s graničnog prijelaza Dorohusk", rekla je glasnogovornica Nacionalne uprave za prihode Justyna Pasieczynska.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja zatrpanih uvozom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda što je ugrozilo lokalne proizvođače uvelo je ovaj tjedan zabrane uvoza iz Ukrajine.

Poljska, prva koja je to učinila, zabranila je i tranzit te robe.

Tranzit u zapečaćenim kontejnerima

No, u utorak je postignut dogovor s Ukrajinom da se dopusti tranzit u zapečaćenim kontejnerima koji će putovati u konvojima.

Konvoji će se kretati ili prema poljskoj granici ili prema lukama gdje će biti utovareni na brodove, rekli su carinski dužnosnici.

Mađarsko udruženje za žito i stočnu hranu u petak je objavilo da se protivi vladinoj zabrani uvoza žita i uljarica iz Ukrajine, upozorivši da će ograničenja pogoditi proizvođače stočne hrane i industrijske korisnike u Mađarskoj.

"Ne slažemo se sa zabranom uvoza ukrajinskog žita i uljarica, osobito u sezoni kada je naša izloženost uvozu kukuruza jako visoka", navodi se u priopćenju.

"Ta mjera će izazvati velike poteškoće mađarskim proizvođačima stočne hrane i industrijskim korisnicima, što će pogoditi uzgajivače stoke i potrošače."

Rumunjska, kao ni Hrvatska, neće jednostrano zabraniti uvoz ukrajinskog žita.

Nakon što su tri europske države (Poljska, Mađarska, Slovačka) odlučile zabraniti uvoz ukrajinskog žita jer im nižom cijenom šteti domaćem tržištu, premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da hrvatsko tržište zasad nije ugroženo izvozom ukrajinskog žita.

Bukurešt će pričekati da Europska komisija uvede mjere kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je u petak rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Luke na Dunavu ključne za izvoz

Raste pritisak na Bruxelles da razradi plan za područje cijele Unije kako bi se regulirao uvoz iz Ukrajine čije je žito jeftinije od onoga domaće proizvodnje.

Rumunjska i Ukrajina konzultirat će se na tjednoj osnovi o očekivanim količinama žita u nastojanju da se ograniči uvoz, dodao je Daea nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Mikolom Solskijem u Bukureštu.

Luke na Dunavu ključne su za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda jer je sporazum o njihovu izvozu preko Crnog mora doveden u pitanje, rekao je u petak zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

Taj sporazum istječe 18. svibnja i Rusija nije potvrdila da ga planira produljiti. Moskva traži da Zapad ukine ograničenja na plaćanja, logistiku i osiguranja koja pogađaju izvoz njezinih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajina je povećala izvoz preko triju luka na Dunavu na 1,5 milijuna tona žita na mjesec od početka ruske invazije u veljači prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42