ZLATNI DEČKO

Obožavatelji optužuju bivšu curu da ga je marihuanom natjerala na samoubojstvo

Njegova djevojka Rhea je privedena iako nema dokaza da je imala veze s glumčevom smrću
Sushant Singh Rajput (desno)
 Azhar Khan/Zuma Press/Profimedia

Tjedan dana prije svog samoubojstva Sushant Singh Rajput višestruko je istraživao tri teme na internetu. Bivšu menadžericu, koja se i sama tjedan ranije ubila, bacivši se s nebodera. Vijesti o sebi samome, jednom od najpopularnijih indijskih glumaca. I nešto što nikome dotad nije niti palo na pamet - o psihičkim bolestima.

Noć prije nego što je pronađen obješen u svojoj sobi pokušao je nazvati dvije bliske osobe. Iz nekog razloga nisu mu odgovorile na poziv. Kada je poklopio, sjeo je za kompjuter i ukucao u internet tri iduća pojma: šizofrenija, bipolarni poremećaj i bezbolna smrt. Bilo je to 14. lipnja ove godine. To jutro, kaže službeni izvještaj, taj 34-godišnjak se ubio.

image
Everett Collection/Everett/Profimedia

Pandemija

Smrt ovog mladog glumca, zvijezde bollywoodskih filmova, podijelila je u međuvremenu Indiju, izazvala ne šok, ali da ljutnju i bijes, još jednom razotkrila indijske društvene tabue, bila je čak ispolitizirana te rezultirala s još nekoliko smrti, ali i medijskom i pravnom harangom na njegovu djevojku, manje poznatu bolivudsku glumicu Rheu Chakraborty (28), te optužbe na račun bolivudske elite zbog maltretiranja mlade zvijezde koja je uspjela i “bez zaleđa u industriji”.

U saveznoj državi Bihar u kojoj živi tužio ju je glumčev otac, koji ne vjeruje da je njegov slavni sin sam sebi presudio. U Biharu se preminuli glumac našao čak i u lokalnim stranačkim kampanjama jer su političari obećavali građanima da ga neće zaboraviti i da će istjerati na čistac njegov “sumnjiv slučaj”. Zbog njegove smrti čak se i prosvjedovalo.

Njegovi obožavatelji, koji jednostavno nisu mogli vjerovati da bi netko tako mlad, tako lijep, tako uspješan i tako slavan digao ruku na sebe izašli su na ulice na transparentima tražeći “pravdu za Sushanta”. Pandemija covida-19 možda je divljala, ali cijelo ljeto najvažnija vijest u indijskim medijima bili su raznorazni obrati u slučaju Sushant Rajput. Ništa se nije pokazalo svetim u nacionalnoj opsesiji ovim slučajem.

Iscurili su detalji njegova života od ljudi bliskih njemu, poput kuhara i šofera, ali i psihijatara, za koje se saznalo da su ga liječili. U medije su pomalo kapale informacije o tome što je pretraživao na internetu uoči smrti i brojne druge sitnice. Saznalo se što je jeo, koje je lijekove uzimao, baš sve o posljednjim mjesecima ugasle mlade zvijezde. Njegova priča bila je jedna od onih koja Indiju toliko dira - “od prnja do zvijezda”.

Inženjer

On sam bio je “dečko koji obećava” iz siromašne obitelji bez društvenih veza, a upisavši studij inženjerstva smiješio mu se dobar život indijske srednje klase. No zov Bollywooda bio je jači i mladić se radije okušao u svijetu glamura. Njegov otac tvrdi da je u njegovoj smrti prste imala Rhea Chakraborty koja ga je “potpuno obmanula i natjerala na samoubojstvo”.

image
Rheau Chakraborty privodi policija
Bhushan Koyande/AFP

Mačizam

“Strašno je kroz što moram prolaziti samo zato što sam s njim živjela, što sam ga voljela”, poručila je Chakraborty stranim medijima, a mnogi bi poznavajući Indiju dodali i zato što je žena. Pritisak na pravosuđe bio je toliki da je policija privela Rheu koja je dosljedno inzistirala da ga je samo štitila i pomagala mu.

Otac preminulog glumca tvrdio je da su ona i njezina obitelj ukrali novac njegovu sinu i natjerali ga na očajnički korak, no policija nije pronašla dokaze da se to dogodilo. Jedno što su uspjeli izvući iz glumice je da je dečku kupovala marihuanu. Hajka koja se podignula protiv nje neke je podsjetila na lov na vještice odnosno koliko je Indija mizogino i patrijarhalno društvo. Dok su jedni pisali po društvenim mrežama da ga je očarala crnom magijom i prijetili djevojci ubojstvom i silovanjem, za druge je ona velika žrtva indijske mačističke kulture samo zato što je žena.

Njezina obitelj pazila je navodno na mladoga glumca kada su doznali da boluje od depresije. On se čak preselio u glumičinu kuću, no samo nekoliko dana prije smrti vratio se u kuću koju je dijelio s prijateljima. Njegova smrt nije bila iznenadna, ali je svejedno bila šokantna. Nakon što je vijest o tome obišla zemlju, na isto se odlučilo i najmanje troje ljudi, među kojima je jedan televizijski glumac (30), kojem je Rajput bio uzor, i jedna tinejdžerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:54