RUSKI PREDSJEDNIK

Obraćanje Vladimira Putina: Mirovni pregovori s Ukrajinom su ušli u slijepu ulicu

Putin je rekao da je Kijev poremetio mirovne pregovore insceniranjem "lažnih" tvrdnji o ruskim ratnim zločinima

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP

Mirovni pregovori s Ukrajinom ušli su u slijepu ulicu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom prvom obraćanju o ratu nakon tjedan dana.

Govoreći o ratu po prvi put otkako su se ruske snage povukle iz sjeverne Ukrajine nakon što su zaustavljene na pravcu prema Kijevu, Putin je obećao da će Rusija postići sve svoje "plemenite" ciljeve u Ukrajini.

Putin je rekao da je Kijev poremetio mirovne pregovore insceniranjem "lažnih" tvrdnji o ruskim ratnim zločinima i zahtjevom da sigurnosna jamstva pokrivaju cijelu Ukrajinu. "Ponovno smo se vratili u slijepu ulicu za nas", kazao je na novinskoj konferenciji Putin, ruski lider od 1999.

Šezdeset i jednu godinu od dana kada je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, Putina je prikazala državna televizija u posjetu kozmodromu Istočni, smještenom 5550 kilometara istočno o Moskve.

Na pitanje radnika ruske svemirske agencije hoće li Rusija postići svoje ciljeve u Ukrajini, Putin je odgovorio: "Apsolutno, uopće u to ne sumnjam".

Rusija će, kazao je Putin, "ritmično i mirno" nastaviti invaziju.

Što se tiče sankcija Zapada protiv Rusije, Putin je kazao da "taj Blitzkrieg na koji su naši neprijatelji računali nije uspio".

Putin, koji je bio sveprisutan na ruskoj televiziji prvih dana rata, uglavnom se povukao iz javnosti nakon povlačenja Rusije iz sjeverne Ukrajine ovog mjeseca.

Protekloga se tjedna jedino pojavio na sprovodu nacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog.

U ponedjeljak se susreo s austrijskim kancelarom blizu Moskve, ali nisu objavljene slike tog sastanka.

"Buča je lažna"

Putin je odbacio tvrdnje Ukrajine i Zapada da je Rusija odgovorna za ratne zločine u Ukrajini.

Otkako su se ruske trupe povukle iz gradova i sela oko ukrajinske prijestolnice Kijeva, ukrajinske trupe novinarima pokazuju leševe civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i spaljene automobile.

Reuters je vidio mrtva tijela u Buči, ali nije mogao neovisno provjeriti tko je odgovoran za ubojstva.

Ukrajina kaže da je Rusija kriva za genocid, a SAD Predsjednik Joe Biden optužio je Putina za ratne zločine i pozvao na suđenje.

Putin je u utorak kazao kako je zapadnim čelnicima rekao da malo razmisle o američkom uništavanju sirijskog grada Rake, de facto glavnog grada Islamske Države, te o Afganistanu.

"Jeste li vidjeli kako su američki zrakoplovi pretvorili ovaj sirijski grad u ruševine? Leševi su mjesecima ležali u ruševinama i raspadali se", rekao je Putin, dodavši da za to "nitko nije mario. Nitko nije primijetio".

"Nije bilo takve šutnje kada su se inscenirale provokacije u Siriji, kada su prikazivali da je Asadova vlada koristila kemijsko oružje. Onda se pokazalo da je to lažno. Ista je vrsta laži u Buči", kazao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:49