SUKOB TIJEKOM USPONA NA MOUNT EVEREST

OBRAČUN NA KROVU SVIJETA Alpinisti se potukli na 7470 metara nadmorske visine!

 AFP

Bila je to tučnjava na najvišoj nadmorskoj visini u povijesti. Dvojica prekaljenih europskih alpinista morala su pobjeći s Mount Everesta zbog fizičkog obračuna s vodičima koji su ih pratili tijekom uspona na najviši vrh svijeta.

Nepalska policija istražuje što se točno dogodilo između Švicarca Uelija Stecka i Talijana Simonea Moroa, četverostrukog osvajača Mount Everesta i lokalnih penjača, Šerpa, koji uobičajeno prate alpiniste tijekom osvajanja 8848 metara visokog vrha. Tučnjava se odigrala u Kampu 3 na visini od 7470 metara, pretposljednjoj postaji puta na Everest.

- Bilo je zastrašujuće - izjavio je neimenovani svjedok agenciji AFP. Tučnjavi je prethodila svađa tijekom uspona. Prema jednoj verziji, Šerpe su bili bijesni jer dvojac nije slijedio njihove upute. Švicarac i Talijan ignorirali su naredbu da pričekaju dok oni osiguraju užad. Jedan od Šerpa je navodno zbog toga dobio komad leda u lice, koji se otkinuo ispod noge neposlušnog dvojca.

No, Talijan Moro ima svoju verziju. “Vođa tima Šerpa se osjetio ugroženo i poljuljanog ponosa zato što smo se bez straha kretali nevezani njihovim konopcima i uspinjali puno brže nego što su oni to zahtijevali”, objavio je u priopćenju talijanski alpinist.

Napisao je i kako ih je nakon povratka u Kamp 3 dočekala grupa nepalskih vodiča koji su ih odmah napali. Obračun je bio kratak, ali žestok. Osim šaka i nogu, koristili su i kamenje te komade leda. Kad se situacija smirila, europski su se penjači “zbog sigurnosne situacije” povukli u početni kamp na 5380 metara visine.

Nepalski su Šerpe redoviti pratitelji svih alpinističkih ekspedicija na najviši vrh Himalaje, a otkako su Sir Edmund Hillary i njegov nepalski vodič Tenzing Norgay prvi put osvojili Mount Everest, na krovu svijeta je stajalo oko 3000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:22